Iittalan Raami

ruoka
6 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Iittala & Asennemedia

Iittalan uusi Raami-astiasarja nivoo yhteen kaikki muut mun astikaapeista löytyvät astiat. Se on minimalistisen kaunis ja viimeiseen asti hiottu sarja, jonka hienouden tajuaa oikeastaan vasta kun pääsee kokeilemaan astioita käytössä. Niissä ei ole mitään liikaa eikä liian vähän.

Sarjan suunnitellut Jasper Morrison tunnetaan pelkistetystä tyylistään ja musta on hauskaa, että hän mainitsi Hesarin jutussa että häntä ahdistaa hienojen ravintoloiden erikoiset ja oudon malliset astiat. Ah, ihana kommentti! Sellaiset överi-isot viinilasit ja röpelöiset lautaset, joihin osuessa haarukasta ja veitsestä lähtee kamala ääni, ovat tosi epäkäytännöllisiä.

Jos siis pitää mutkattoman kauniista astioista, jotka eivät varasta huomiota ruokailuhetken tunnelmalta, mutta rakentavat kauniin ja harmonisen kokonaisuuden, pitää luultavasti uudesta Raami-sarjasta. Morrisonin ideologia on suunnitella tuotteita, jotka ovat niin ajattomia ja hyvin muotoiltuja, että ne kestävät aikaa niin, ettei niitä ikinä heitetä pois. Vähän luulen, että Raami on mulle sitä, mitä Iittalan Teema-sarja on ollut monelle.

Iittala Raami kaadin

 

Ida365 Iittala Raami

Olen kattanut mun keittiönpöydän useasti viime viikkoina. Sen ääressä on käyty lähiaikoina monet tärkeät keskustelut mm. erilaisista parisuhteista, ystävyyssuhteista ja niiden muuttumisesta, tulevista vaaleista ja niihin liittyvistä teemoista, jaksamisesta ja siitä, miten omien rajojen opettelu on välillä niin hankalaa. Siitä, miten elämä on nyt aika erilaista kuin ajatteli kymmenen vuotta sitten sen tässä hetkessä olevan.

Tämän  talven pelastus on ollut kynttilänvalossa istutut illat ja toisaalta pitkiksi venyneet aamupalatreffit, joiden aikana alkaa hämärtyä. Musta on ihanaa että mun nykyisessä kodissa on korkea baaripöytä, jonka ääressä voi istua ja nojailla isommallakin porukalla ja koska koko asunto on yhtä tilaa, voi keskusteluun osallistua vaikka toinen istuisi pöydän ääressä ja toinen sohvalla. On kivaa, että kahvikupit ja viinilasit kulkeutuvat syömisen jälkeen sohvapöydälle tai lattialle sängyn viereen ja että hetki jatkuu vielä syömisenkin jälkeen.

Iittalan raami

Monet merkittävät ja mieleenpainuvimmat keskustelut mun elämässä ylipäätään on käyty ruokapöydän ääressä – usein pitkäksi venähtäneen illallisen aikana tai iltateen äärellä. Kotikotona syötiin aina yhdessä ja suvussani järjestetään paljon illallisia ja yhteisiä juhlia, joissa käydään rönsyilevää keskustelua pitkän pöydän ääressä. On ihan mahtavaa, että noihin keskusteluihin on aina otettu mukaan kaiken ikäiset puheenaiheista riippumatta.

Ehkä juuri siksi musta on nytkin ihanaa kutsua ystäviä kylään ja kattaa pöytä nätiksi – kotona jaetut ruokahetket on usein paljon ravintolaillallisia ja take away -ruokahetkiä spessumpia ja pöydän ääressä syntyy hauskoja keskusteluita.

Kaunis kattaus ei vaadi paljoa; nätisti asetellut astiat ja pari kynttilää. Ehkä servetit ja kukkia, jos tekee mieli panostaa.

Raami-astiasarja viinilasit

Iittala Raami kattaussarja

Ilahduin tosi kovasti, kun Iittalalta kysyttiin haluaisinko tehdä heidän kanssaan yhteistyötä uuden Raami-astiasarjan suhteen. No apua, että haluanko!

Mulla ei ole koskaan aiemmin ollut keittiön kaapeissa kokonaista astiastoa. Mun astiakaapissa on sekalainen valikoima klassisia valkopohjaisia astioita ja yksittäisiä kirppislöytöjä jotka sopivat kivasti yhteen minimalistisen astioiden kanssa. Nämä uudet Raamit toimivat yhteen ihan kaikkien jo olemassa olevien astioideni kanssa ja oon niin iloinen, että Iittalan valikoima kasvoi tällaisella ajattomalla klassikosarjalla, joka ihan oikeasti tuntuu sopivan yhteen kaiken kanssa sen lisäksi että se on astiasarjana kauniin ehyt kokonaisuus.

Mulle on tosi tärkeää, että mun astiavalikoima taipuu sekä arkeen että juhlaan ja että kaikki sopivat yhteen keskenään, sillä en halua omistaa paljoa vaan ainoastaan oleellisimmat.

Raami lautaset

Iittala Raami Jasper Morrison

Raami-sarja koostuu posliinisista, lasisista ja puisista osista. Mun henkilökohtaiset suosikkini Raami-astiastossa on kauniit, yksinkertaiset valkoiset lautaset ja kulhot, joista tarjoiltuna ruoka pääsee oikeuksiinsa sille kuuluvalla tavalla. Ruoka näyttää parhaalta valkoista taustaa vasten.

Raami-sarjan viinilasit ovat myös aivan ihania; niistä tulee mieleen pariisilaiset bistrot! Viinilasien koko on maltillinen verrattuna moneen muuhun sarjaan, joten jos olet etsinyt sopusuhtaisen kokoisia viinilaseja, kurkkaa Raamin puna- ja valkoviinilasit sekä suloiset aperitiviilasit, jotka taipuivat kuvien aamupalakattauksessa loistavasti veriappelsiini-inkivääri-mehulle shottilaseiksi. Myös skumppalasit on tosi sievät.

Sarjaan kuuluu myös eri kokoisia puisia tarjoilualustoja, kurkkaa vaikka Musla-blogin puolelta Kirsikan kuvista.

Iittala Raami astiat blogi

Ymmärrän, että tämä seuraava lause saattaa kuulostaa liioittelulta hehkutukselta, mutta haluan kirjoittaa sen silläkin riskillä; Raami-astiat ovat livenä vieläkin kauniimpia, kuin miltä ne kuvissa näyttävät. Ne tuntuvat käsissä pideltyinä loppuun asti mietityiltä ja sopivilta. 

Raami-sarjan kynttilälyhdyt, juomalasit ja kaadin (ekassa kuvassa!) on kaikki tehty Suomessa, ihanaa. Nuo tuikkukipot on läpivärjättyä lasia, joten niistä heijastuvat varjot ovat kauniin väriset – yksityiskohta jota ei tajua miettiä etukäteen, mutta jonka huomaamisesta ilahtuu. Tuikkukippoja on sekä lohenpunaisina että tiilenvärisenä. Juomalaseja on kirkkaiden ja sammalenvihreiden lisäksi myös vedensinisinä ja on ihanaa, että niiden sisäpuoli on uurrettu, mutta ulkopinta on sileä.

Iittala Raami astiat blogi

 

Iittala Raami juomalasit

 

Linda

Ihana Linda! Meillä oli hyvät keskustelut ihmissuhteista ja ystävistä aamupalan merkeissä, käytiin läpi kunnon tilannepäivitykset ja istuttiin aamupalalla monta tuntia. Vitsit miten ihanaa että Lindakin asuu nykyisin Helsingissä, on niin kivaa kun voi jakaa tällaisia arkisia hetkiä yhdessä.

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. No onpa tylsät. Nämä astiat on nähty sataan kertaan. Ehkä väreissä heräävät henkiin.

    1. Oho, onpas hassun negatiivinen kommentti! Musta valkoiset astiat ovat aina kaikista kauneimmat, koska ruoka pääsee niissä esille edukseen eikä sotkeudu muihin väreihin.

  2. Mun silmään astiat näyttää jotenkin vähän halvoilta ja muovisilta.. Johtuu ehkä tosta reunuksesta. Joka tapauksessa tää on varmasti sellainen sarja että ne jotka tykkää ja ostaa niin tuskin kyllästyvät, eli pitkä-ikäinen ja ajaton siinä mielessä. Mulle kuitenkin jotain muuta :)

    1. Munkin silmään näyttävät tosi muovisilta, en olisi uskonut, että ovat Iittalan astioita (olen Iittala-fani). Tulee mieleen Vapianon takeaway-boksi tai Ikean se opiskelijan astia-setti. Olen nyt nähnyt nämä kolmessa eri blogissa, kolmella eri lailla stailattuna ja valokuvattuna, ja aina vaan näyttää muoviselta, kliinisen kiiltävältä, tosi harmi. Ehkä livenä ovat nätit?

      1. Vitsit, suosittelen teille niiiiin lämmöllä että käytte hiplaamassa näitä livenä! Muhun teki vaikutuksen just se, miltä nämä tuntuvat käsissä ja oon siksi aika varma, että se muuttaisi teidänkin käsitystä ainakin vähän, vaikkei makuasioista toki sovi kiistellä liiaksi :)

        1. Sarjan puiset ja lasiset tuotteet on musta kyllä nättejä, ne kelpuuttaisin. Nää valkoiset reunalliset astiat ei vaan nappaa yhtään :D Tykkään ehkä vielä eleettömämmästä ulkonäöstä, tai vähän ”käsintehdymmästä” fiiliksestä..