Parempia valintoja viinihyllyllä & punaviinisuositus

& juoma, ruoka
1 kommentti
* Kaupallinen yhteistyö Kumala ja Asennemedia

Koetan haastaa itseäni kaikilla elämän osa-alueilla entistä fiksumpaan suuntaan ja kyseenalaistaa omia tottumuksiani tuote kerrallaan. Koska jos ostamiseen suhtautuu vellovan ahdistuksen sijaan niin, että hei, voin jokaisella valinnallani äänestää pikkuisen paremman maailman puolesta, sen valinnan todella haluaa tehdä.

Kun ostan jotain maitohyllyltä, ostan lehmänmaidon sijaan kauramaitoa, hedelmäosastolla valkkaan mahdollisuuksien mukaan sesongissa olevaa luomua ja kun valitsen viiniä, valitsen Reilua kauppaa, luomua tai biodynaamista.

Tiedän syöväni melko fiksusti sekä terveellisyys- että ympäristönäkökulmasta, mutta pakko myöntää, että viinivalinnoissani en ole ollut mikään suurin edelläkävijä, vaikka mun suosikkeihin lukeutuukin useampi luomuviini ja -kuohuva. On ollut helppo valkata hyllystä se, jonka tietää hyväksi tarkistamatta muita vaihtoehtoja, mutta nyt aion kyllä skarpata tämänkin suhteen, koska vastuullisempia vaihtoehtoja alkaa oikeasti löytyä, ja hyviä sellaisia.

Sen lisäksi että mulla on teille hyvä punaviinisuositus, Kumala Pinotage Shiraz, kerron, miksi kantsii suosia viinihyllyllä Reilua kauppaa.

Reilun kaupan punaviini Kumala Pinotage Shiraz

 

 

hyvä punaviini

Mitä tarkoittaa Reilun kaupan viini?

Reilun kaupan viini on viiniä, josta on maksettu viljelijöille Reilun kaupan lisää. Suomessa myytäviä viinejä tuotetaan paljon mm. Etelä-Afrikassa, Chilessä ja Argentiinassa; alueilla, joissa viinirypäleiden viljely ja viininvalmistus ovat tärkeitä työllistäjiä, mutta viinituotannon palkkiot eivät jakaudu tasaisesti. Töitä riitää eniten sadonkorjuuaikana, mutta kausityöläisten palkat ja työehdot saattavat olla todella heikot. Reiluun kauppaan kuuluu sekä pieniä että suuri viljelijöitä ja viinitiloja.

Reiluun kauppaan kuuluvat viinin pienviljelijät muodostavat yhdessä osuuskuntia ja osuuskunnan myymälle viinille maksetaan myyntihinnan päälle Reilun kaupan lisää, jonka jonka käytöstä osuuskunnat päättävät yhdessä. Osuuskunta voi käyttää varat esim. tuotannon tehostamiseen tai viljelijöiden perheiden olojen parantamiseen koulutuksen tai terveydenhuollon avulla.

Reiluun kauppaan kuuluvilla viinin suurtiloilla työntekijöille lain edellyttämää palkkaa ja työntekijöillä on oikeus järjestäytyä ja saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina. Työntekijöillä on myös oikeus lomaan, sairauslomaan ja äitiyslomaan.

Reilu kauppa valvoo myös, ettei lapsityövoimaa käytetä ja että tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristösäännöksiä, jotka suojaavat sekä luontoa että viljelijöitä.

Reilun kaupan tuotteita ostamalla vaikuttaa jokaisella ostoksella kehittyvien maiden ihmisten elämään.

Lähteet: Reilukauppa.fi

Reilun kaupan punaviini Kumala

 

Reilun kaupan punaviini Kumala

Punaviinit eivät ole mulle kovinkaan tuttu juttu, sillä valitsen yleensä valkkarin tai kuohuvan, jos on valinnanvaraa.  Ja ehkä olen ajatellut, että valkkari on varma valinta kasvis- ja kalaruokien kanssa, mutta mitä vitsiä, punaviini sopii ihanasti kasvisruokien kaveriksi. Ja tulisen ruuan pariksi myöskin!

Kumala Pinotage Shiraz 2018 on Reilun kaupan viini ja sitä kuvaillaan keskitäyteläiseksi, keskitanniiniseksi, tumman kirsikkaiseksi, herukkaiseksi, kevyen lakritsaiseksi ja nokiseksi. Alkon tägeillä se on tägätty ”mehevä ja hilloinen” -kuvauksen alle.

Punaviininoviisina sanoisin että varsin hyvä seurusteluviini, helppo siinä mielessä että en ole koskaan oppinut tykkäämään tosi tanniinisista ja voimakkaista punaviineistä, joita vanhempani suosivat – tämä on niihin verrattuna helpompi, muttei silti vetinen tai mehumainen.

Hinta on edullinen, 8,68 € Alkossa.

Reilun kaupan punaviini Kumala

 

Kumala Shiraz hanapakkaus

kuvat: Jasmin Helmi

Kumalalta löytyy myös toinen Reilun kaupan punaviini, hanapakkausviini Kumala Shiraz. Pakkauksen villin kuosin on suunnitellut eteläafrikkalainen nuori naistaiteilija Maaike Bakker, jonka töihin kannattaa tutustua, jos taiteilija ei ole entuudestaan tuttu.

Tätä suosittellaan mm. pizzan ja grilliruuan kaveriksi – varmasti täydellinen kesän juhliin siis.

Ja hei pssst. Valviran ohjeistuksen mukaisesti alkoholiin liittyvät kommentit ovat ikävä kyllä kieltolistalla, joten viinisuositukset toiseen kertaan. ♥ 

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.