Vegaaninen & gluteeniton piirakka suolaisena ja makeana

ruoka
3 kommenttia
* Kaupallinen yhteistyö, Vuohelan herkku & Asennemedia

Vaikka itse käytänkin jonkin verran voita ja juustoja ruuanlaitossani, on välillä tilanteita, että haluan kokata jotain täysin vegaanisena vieraiden takia ja usein pääsee vähemmällä arpomisella, jos kokkaa ruuat samantien myös gluteenittomana.

Syön paljon luontaisesti vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja, mutta erityisesti leipoessa asiaa joutuu miettimään vähän normaalia enemmän. Siksipä kehittelin mun luottopiirakkaresepteistä gluteenittomat & vegaaniset versiot!

Vuohelan herkku gluteeniton

Kasvispiirakka on ollut ikuisuuden yksi mun luottoresepteistä. Se muuttuu jauhoja vaihtamalla gluteenittomaksi ja vegaaniversion täytekokeilu onnistui sekin ihan hyvin. Tällä kertaa piirakan täytteenä oli sesongissa olevaa kotimaista lehtikaalia, kantterelleja ja sipulia.

Gluteeniton piirakkapohja

Gluteenittomat piirakkapohjat valmistin Vuohelan herkun gluteenittomista jauhoista. Suolaiselle ja makealle on omat jauhonsa.

Gluteenittomia tuotteita on nykyisin saatavilla aika hyvin ja jos haluaa miettiä, miksi ostaa juuri Vuohelan herkkua, niin mun prioriteeteissä on se, että Vuohelan herkun tuotteet valmistetaan aina kun mahdollista kotimaisista raaka-aineista sisältöä ja pakkausmateriaaleja myöten.  Esim. pizzajauhoseoksessa käytettävät gluteeniton kaurajauho tulee Suomesta. Lisää Vuohelan Herkun sopimustoimittajista voi lukea täältä.

Gluteeniton piirakkapohja

Gluteeniton & vegaaninen kasvispiirakka

Pohja:
130g kasvirasvalevite
n. 3-4 dl Vuohelan herkun pizzajauhoja
+ 0,5-1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 rkl vettä
Kuivattua timjamia, suolaa

Täyte:
2 pientä sipulia
2 valkosipulin kynttä
4-6 lehtikaalin lehteä
Kanttarelleja
Pinjansiemeniä
Paistamiseen rypsiöljyä

Silken-tofua
Kaurafraichea
Soijajugurttia
(+kaurakermaa)
(+vegaanista juustoraastetta)

Pohja: Nypi pizzajauhot ja kaurahiutaleet kasvirasvalevitteeseen ja lisää pieni loraus vettä. Jos haluat, voit maustaa piirakkapohjan esim. kuivatulla timjamilla.

Painele taikina voideltuun vuokaan tai leivinpaperin päälle pellille. Esipaista 200 °C:ssa 10 – 15 min.

Täyte: Puhdista kanttarellit esim. pullasudilla mullasta ja pilko pieneksi. Pilko sipuli ja valkosipuli. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja nypi käsin pieniksi paloiksi.

Paahda pinjansiemenet öljyttömällä pannulla. Varo, etteivät pala pohjaan.

Lisää kuumalle pannulle rypsiöljyä ja kuullota sipulit ja valkosipuli. Lisää joukkoon kanttarellit ja paista niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Lisää joukkoon lehtikaalit ja kuullota.

Sekoita kulhossa n. 1/3  silken-tofua kaurafraichen ja soijajugurtin kanssa tasaiseksi massaksi (lisäsin molempia n. 2-4 rkl). Mausta seos tuorein yrtein (esim. timjami) ja pippurilla ja lisää joukkoon jäähtynyt sieni-lehtikaali-sipulipaistos. Maista ja mausta tarvittaessa pippurilla ja suolalla.

Kaada seos esipaistetun pohjan päälle ja lisää päälle halutessasi vegaanista juustoa. Paista uunissa 180 asteessa 30-45min.

Gluteeniton kasvispiirakka

Tein piirakan aika pieneen vuokaan, joten pohjasta tuli melko paksu. Veikkaan, että tämä toimisi paremmin pikkuisen isommassa vuoassa, pikkuisen ohuempana. Pohja itsessään oli hyvänmakuinen, vaikka näyttääkin kuvissa vähän pliisun väriseltä.

En ollut aiemmin tehnyt vegaanista piirakkaa ja yllätyin, miten vaikea oli poiketa omista tottumuksista. Piirakka jäi tavallista löysemmäksi ja maistui seuraavana päivänä mielestäni paremmalta. Kantsii maustaa täytettä reilusti, sillä vegaanituotteissa ei mielestäni ole yhtä paljon makua kuin voissa ja juustoissa; lisää reippaasti pippuria ja vaikka chiliä, jos tykkäät.

Gluteeniton mustikkapiirakka

Gluteeniton & vegaaninen mustikkapiirakka

Pohja:
4,5 dl Vuohelan herkun piirakkajauhoseosta
n. 130g kasvirasvalevitettä
1-3 rkl vettä

Täyte:
1,5 pientä pussia pakastemustikoita
1 rkl perunajauhoja
Vaniljasokeria

Pohja: Nypi kasvirasvalevite ja piirakkajauhot yhteen ja lisää vettä tarvittava määrä. Taikina jää hieman tahmeaksi, mutta on helppo taputella voideltuun vuokaan jauhojen avulla. Esipaista pohjaa uunissa n. 10min.

Täyte: Lisää päälle jäiset marjat, joihin olet sekoittanut perunajauhot ja vaniljasokerin. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 min. Tarjoile vegaanisen vaniljajäätelön kera.

Gluteeniton mustikkapiirakka

Onko teillä vinkkejä sen suhteen, millä korvata mustikkapiirakasta maitorahka ja kananmunat, jos haluaisi sekoittaa mustikoiden kaveriksi vegaanisen täytteen? Mä tykkään tällaisesta pelkistetystäkin versiosta jos kaverina on vegaanista vaniljajäätelöä tai -kastiketta.

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Soijajugurtti korvaa hyvin rahkan ja munat, koska se hyytyy uunissa vähäsen! Vaniljan makunen sopii superhyvin mustikkapiirakkaan

    1. Ooh, kiitos Eeva vinkistä! Jähmettyykö soijajugurtti uunissa marjojen ja perunajauhon kera hyvin? :)