Kokemuksia futonista – liian kova patja?

hyvinvointi, sisustus
10 kommenttia

Nyt kun futonilla nukuttuja öitä on kertynyt reilusti yli puolen vuoden ajalta, uskallan raportoida futon-kokemuksia! Tarkat tiedot mun sängyn rungosta ja valitsemastani patjasta löytyy tästä postauksesta. Jos futon on uusi juttu tai harkitset sellaisen ostoa, kantsii lukea tuo postaus ekana.

futon kokemuksia

Kokemuksia futonista

Asiaan: oon ollut ihan hullun tyytyväinen ostokseeni enkä ole enää kärsinyt joka-aamuisista niskajumeista futoniin vaihdettuani. Ihan ihmeellistä, miten surkeaan kuntoon selkänsä ja niskansa voi saada huonolla patjalla. Se tapahtuu niin salakavalasti, ettei huono patja tule välttämättä ekana mieleen.

Futon sopii mun ruumiinrakenteelle ja selälleni hyvin. Mun hieroja joskus kommentoi, että mun selkäranka on melko suoranmallinen (ei ilmeisesti hyvä tai huono asia, vain havainto, jonka mun selästä teki) ja että voi olla, että siksikin selkäni tykkää kovasta patjasta.

Ostin viime vuoden lopussa Mulperipuusta Cocos-patjan, joka on keskikova futon-patja. Se on koventunut puolen vuoden käytössä jonkun verran kuten osasin odottaakin, mutta nyt se ei enää tunnu keskikovalta vaan kovalta. Kenties tätä olisi voinut rullailla aktiivisemmin, mutta se on yksin 140cm patjan kanssa miltei mahdotonta ja kaksinkin aika haastavaa, joten sitä ei ole tullut harrastettua pakollista kerran parissa viikossa rullailua enempää. Cocos-patja ei varsinaisesti edes rullaudu materiaalinsa vuoksi, mutta sitä voi ja kannattaa taitella ja antaa patjan hengittää lakananvaihtojen yhteydessä.

futon petauspatja

Liian kova futon-patja, mikä avuksi?

Siinä missä mä olen ollut tyytyväinen futoniin, on futon mun poikaystävän selälle aivan liian kova.  Mun niskakivut helpottivat runkopatjasta futoniin vaihtaessa, hänen selkänsä ja lapansa ovat menneet jumiin mun ”betonipatjalla” nukkumisesta.

Koska ollaan nukuttu paljon mun luona, käytiin tilaamassa ensiavuksi petauspatja mun futonin päälle. Tilattiin sekin Mulperipuusta, koska lähtökohtaisesti haluaisin löytää luonnonmateriaalia olevan kohtuuhintaisen petarin. Testimakoilu Mulperipuun liikkeessä vakuutti ja tilattiin tämä paksu puuvillainen petauspatja mun Cocos-patjan päälle. Testattiin pehmeää petauspatjaa pari yötä, mutta huomattin nopeasti, ettei se ollut riittävä ratkaisu sittenkään. Paksu puuvillapetari on ihana, muttei tue selkää niin paljon, kuin poikaystävän selän kohdalla olisi tarvis. Koska mun selkäni tykkää kovasta alustasta, tuntui pehmeä petari vain ekstrapehmeytenä; mun selälleni se olisi varmasti sopinut, mutta meidän pitää miettiä jotain muuta vaihtoehtoa vielä. Onneksi tuolle pari yötä nukutulle petauspatjalle löytyi samantien uusi omistaja Tori.fi:n kautta.

Mietin myös, onko futonia ja lateksia yhdistelevät latex-futon-patjat vaihtoehto nekin? Onko jollain teistä sattumalta kokemusta sellaisista? Mukailevatko ne kehon muotoja tavallista futonia paremmin?

liian kova futon

Voiko futon-patjan kanssa käyttää tavallista petauspatjaa?

Jos puuvillainen petauspatja ei auttaisi tarpeeksi, on yksi vaihtoehto ostaa joku perinteisempi vaahtomuovi- tai lateksitäytteinen petari. Ne ovat usein paksumpia, selän muotoja tukevampia, joten sellainen voisi toimia. Futon-myyjät eivät tietystikään suosittele tätä ensisijaisena vaihtoehtona; voi olla, ettei synteettinen petari anna patjan hengittää, joten patjan rullaamisesta ja kääntelystä pitää pitää tarkempaa huolta. Ei tämä muakaan ensisijaisena vaihtoehtona innosta, mutta koska futon on ollut omalle selälle niin loistava ratkaisu, olisi ihanaa yrittää löytää joku sellainen vaihtoehto, joka sopisi kummankin selälle.

Tietty mulla ja poikaystävälläni voi myös tulevaisuudessa olla omat erityyppiset patja vierekkäin – onneksi ostin aikoinaan tämän muunneltavissa olevan Parallel-rungon, johon voi tilata lisäosia jos haluamme jatkossa leveämmän patjan, tai omat patjat vierekkäin.

Jos jollain muulla on ollut samankaltaisia haasteita ja olette selättäneet ne (hehe), niin kuulisin todella mieluusti vinkkejä ja kokemuksia. 

Lisää luettavaa

ida hanhiniemi – uusi koti.

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

Ida Hanhiniemi Iittala

Iittalan kierrätyskokoelma meillä kotona

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Petauspatjoja on saatavilla monenlaisia ja nimenomaan luonnonmateriaalia, jotka sopivat futonin kanssa. Etsivä löytää tietoa, ja liikkeissä voi kokeilla. On erilaisia yhdistelmiä, joilla on erilaisia ominaisuuksia, esim. villa-luonnonkumi. Ja villa on pehmeämpää ja ilmavampaa kuin puuvilla. Hästens tekee monenlaisia ja -paksuisia petareita, ja niitä myydään erikseen. Mutta sekin on vaan totta, että ihan kaikille futon ei sovi, vaikka useimmille sopiikin. Mutta tutkisin vielä petarivaihtoehtoja ennen luovutusta :-)

    1. Kiitos kattavasta kommentista Sari! Me ollaan päätymässä vaihtamaan futon pehmeämpään ja joustavampaan ja tilaamaan siihen tukevampi petari myös (luonnonkumi-villa-ehkävieläjokuraaka-aine). Tuo tuki ja selän mukaan muotoutuvuus on se, mikä mun omasta patjasta täysin puuttuu ja jota ei pelkällä puuvilla- tai vaahtomuovipetarilla fiksattu, ne on testattu. Ollaan käyty koemakaamassa monia ja tollainen luxus-patja + luxus-petari -kombo tuntuu nyt parhaimmalta vaihtoehdolta. Katsotaan mitä ne sanoo, kun saapuvat. Toivon niin että ne sopis kumppanin selälle, ettei mun tarvis luopua futonista, vaikka tietty se voi olla sit seuraava asia mietinnässä. Tuo kova cocos-patja nyt joka tapauksessa on kumppanille liian kova ja se on ymmärrettävää, kun kyseessä on oikeasti kovahko patja joka ei yhtään muotoudu :D

  2. Hei Ida! Meillä oli joskus samankaltaisia ongelmia, ja ratkaisuksi tuli hankittua Porin villa & peitteen kookos-villa-futon ja PAKSU villapetari siihen päälle. Tämä kombo osoittautui sopivan tukevaksi ja pehmeäksi molemmille nukkujille. Villafuton on hyvin erityyppinen kuin kova puuvilla alustana. Mutta tukeva kuitenkin, ei todellakaan mikään liian pehmeä kuten joustinpatjat. Suosittelen!

    1. Oh, uskon että villa on niin paljon kivempi kuin puuvilla! Me päädyttiin tilamaan luksus-patja ja luksus-petari Futoniasta; petarissa on luonnonkumin lisäksi myös mm. villaa. Toi kombo tuntui täydelliseltä testimaatessa, toivotaan, että toimii!! <3

  3. Me ostettiin ekomatin valmistama cocosfuton patjat ja päälle extrapaksu lampaanvilla petari. Ekat yöt oli ihan jees, mutta sitten tuo petari painui kuopalle ja sitä on rullailtu yms mutta kuopat on ja pysyy. Itse tykkään futonilla nukkua, mieheni ei. Se vihaa ylikaiken kuopalle painunutta sänkyä. Nuo patjat ei ole kovinkaan painunut mutta tuo n.15cm muhkea petari oli aivan susijuttu. Painoa tuolla kokoonpanolla on melkein 100kg. Petari painaa sen melkein 30kg, ja patjat saman verran kpl.