Vaatevallankumous-haaste: lempivaatteet

muoti, vastuullinen muoti
19 kommenttia

Minulla on useampi lempivaate; niille kaikille yhteistä on tunneside, joka minulla on vaatteeseen. Jossain vaiheessa ajattelin, että haluan vaatekaappiini vain sellaisia vaatteita, joihin minulla on tunneside, mutta myöhemmin tajusin, ettei se mitenkään ole mahdollista – en ainakaan toistaiseksi ole onnistunut luomaan tunnesidettä sukkiin tai sukkahousuihin… ja ehkä ihan hyvä niin, nyt on kuitenkin kyse vaatteista. Olen myös tajunnut, ettei tunneside katso vaatteen kooliutta tai valmistajaa, tärkeintä on että se toimii ja kestää. Ja siinä on tiivistettynä vaatekaappini tärkeimmät kriteerit: toimivuus ja kestävyys. Haluan ostaa sukkahousuja lukuunottamatta sellaisia vaatteita (voi kumpa joku keksisi kestävät sukkahousut), joiden tiedän kestävän ja jotka korjautan suutarilla tai ompelijalla, jos vaate menee rikki. En osta ”ihan kivoja” vaan odotan, että löydän sen, mitä olen etsinyt.

Meneillään olevan Vaatevallankumouksen myötä otin lempparivaate-haasteen vastaan. Haaste menee näin: ”Kirjoita “rakkauskirje” lempivaatteestasi ja kerro näin sinulle tärkeän vaatteen tarina muillekin. Haluamme, että ihmiset rakastuisivat uudelleen jo omistamiinsa vaatteisiin, pitäisivät vaatteistaan parempaa huolta ja vähentäisivät näin kaatopaikalle päätyvän pikamuodin määrää. Rakkauskirje voi olla esimerkiksi Instagram-kuva, blogipostaus tai Youtube-video – sinä päätät.

Lempikengät: Vagabondin paksupohjaiset nauhakengät. Nämä sopivat oikeasti kaikkien vaatteiden kanssa ja ovat kestäneet kiiltonahkakengiksi ihan superhyvin. Malliltaan ajattomat ja paksun pohjan ansiosta nämä jalassa on skarppi olo. Ikää alkaa olla – nämä ovat olleet käytössä kolme ja puoli vuotta ja musta tuntuu, että se on kengille aika pitkä aika. Ennemmin tai myöhemmin kengät (etenkin kesällä käytettävät) ovat kuitenkin niin nuhjaiset, hajalla tai haisevat, että ei niitä enää voi pitää. Näillä taitaa olla vielä tämä kesä käyttöaikaa jäljellä. Olen seikkaillut nämä jalassani ainakin Berliinissä, Köpiksessä ja Lontoossa, tanssinut yön pikkutunneille, käynyt treffeillä ja tehnyt pitkiä messupäiviä. Luottokengät.

Googlailin vähän; ostin nämä näköjään synttärilahjaksi itselleni vuonna 2013. Lemppariuudesta kertoo myös se, että omistin nämä myös mokkanahkaisina aiemmin. Koetan hiki hatussa etsiä näille korvaajia, sillä tiedän, että aika jättää näistä jonkin ajan kuluttua…

Lemppari kirppislöytö: merenneitopaljettipaita. On pakko myöntää, että tämä paita on päässyt juhlimaan alle kymmenen kertaa, mutta vitsit että vaalin ja suojelen tätä! Kaunis paljettipaita on useamman kymmenen vuoden ikäinen ja säilynyt tosi hyvin. Säästelen tätä spessutapauksiin. Paras kirppislöytöni ikinä!

Lempivaate: H&M:n nahkatakki. Täydellisen kokoinen, mallinen ja tyylinen nahkatakki tulee olemaan suosikkini vielä vuosia. Tiedän sen, sillä niin ahkerasti olen käyttänyt sitä viimeiset pari kesää. Jämäkkä nahka tuntuu laadukkaalta ja tuntuu että nahkatakki vain paranee käytössä. Pehmenee ja kuluu kivemmaksi. Aion viedä tämä ekopesulaan tänä keväänä, jotta takki olisi mahdollisimman fresh ja huollettu kun otan sen käyttöön. Lempivaatteiden huoltaminen kannattaa; uutta samanlaista on vaikea löytää ja huollettu vaate kestää käyttöä pidempään. En ikinä osta vaatteita, joiden en näe kestävän ja pysyvän käytössäni vuotta pidempään. Se on myös olennainen osa oman tyylin syntymistä, että vaatekaapissa on pysyviä elementtejä.

Lempilaukku: Other Storiesilta ostettu punottu nahkalaukku on lemppareista lempparein. Se on patinoitunut kauniisti ja muuttunut alkuperäisestä ihan täysin. Mutta yllättäen ihan tosi paljon kauniimmaksi, kuin osasin kuvitella. Tykkään tästä laukusta niin paljon! Se vetää sisäänsä kameran, kännykän, lompakon, avaimet, meikit ja ties mitä muuta tärkeää. Olen valmis käyttämään tämän suutarilla tulevaisuudessa, jos esim. olkahihna katkeaisi. Tämä laukku on nähnyt niiiin monet seikkailut, ettei tosikaan.

Lempimekko: R/H:n Magic Dress oli viime talven vakkarimekko juhlassa kuin juhlassa. Ostin omani Inchistä ja vaikka mietinkin ostostani pitkään, olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Onneksi ostin tämän! Sametin ja läpikuultavan kankaan yhdistelmä on kaunis ja salaperäinen – ja mekko on klassikkoainesta.


Kirjoitin Vaatevallankumouksesta kaksi vuotta sitten pidemmän pätkän ja sivusin aihetta Nurmi-vaatermerkistä kirjoittaessani. Asia mietityttää aina vain enemmän, mutta tuntuu, että olen löytänyt hyvän tasapainon vaatekaappiini ja ostosten tekemiseen. Ostan vain tarpeeseen ja kun todella tarvitsen jotain uutta. Tiedän tyylini ja mieltymykseni hyvin ja olen valmis panostamaan yksittäiseen vaatteeseen enemmän mitä ennen; näin ollen jää vähemmän rahaa käytettäväksi kaikelle ei-niin-tärkeälle. Pyrin ottamaan selvää vaatteen alkuperästä, kyseenalaistamaan omia tarpeitani ja mieltymyksiäni, mutta ennen kaikkea ostamaan kestäviä tuotteita, joita tiedän haluavani käyttää vuosia. Tuotteen on oltava kestävä siksikin, että jos sattuisin kyllästymään vaatteeseen vuodessa, haluan, että se saa uuden kodin muualta. Kertakäyttömuoti on surullisinta mitä vaatteisiin tulee – ja se, että käyttökelpoisia tekstiilejä menee roskiin, vaikka tekstiilit voitaisiin hyödyntää uudelleen.

Viime aikoina olen myös inspiroitunut yksi viikko, yksi asu -ajatuksesta. Tätä noudattaa ainakin Mia Frilander ja Weecosin Lotta. Jotta tuollainen haaste toimii, on vaatteiden oltava kestäviä ja laadukkaista, hengittävistä, luonnonmateriaaleista valmistettuja.

Jos haluatte ottaa osaa Vaatevallankumoukseen, kurkatkaa lisätietoja täältä. Tänä keväänä kampanjoidaan tämä viikko, 24.4. asti. Ajattelin Vaatevallankumous-viikon myötä myös kierrättää tarpeettomia kodintekstiilejä; sellaisia, jotka eivät kelpaa enää edes pölyräteiksi. Ne voi kierrättää H&M:n myymälöissä kautta maan. Siis jopa nuhjuisimmat lakanat ja pyyhkeet (99% H&M:n kautta kierrätetyistä tekstiileistä päätyy uudelleen käyttöön, jatkokäyttöön tai kierrätettäväksi, vain 1% ohjataan energiantuotantoon). H&M:n tavoitteena on luoda 100% suljettu muodin kierto, joka tarkoittaa, että uudet vaatteet valmistettaisiin tulevaisuudessa kierrätetystä materiaalista. Tämä on huikea tavoite! Toivon että se toteutuu ja että sen suhteen asetetaan pian tavoiteaikarajat. Lisätietoja täällä. Innostavia Vaatevallankumous-juttuja voitte lukea Vaatevallankumouksen Facebook-sivuilta.

Lisää luettavaa

kööpenhamina second hand

Ihanat second hand -putiikit Kööpenhaminassa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Mapu kukkapinnit

Oikeista kukista tehdyt kukkapinnit muistona morsiuskimpusta

Kesäkuulumisia

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. ihana postaus! ja laittoi ajattelemaan. vaatteiden huollosta, oon niin tyytyväinen, että panostin kalliimpaan villapesuaineeseen. käsin neulotut sukat tykkää<3

  itse oon löytäny kesäviä, suht ohkasia sukkiksia stockmannilta. olihan ne 30 e pari, mutta materiaali ei ollu pelkkää tekokuitua n_n

  1. Hei ihana, kiitos!! :-) Vaatteiden huolto on supertärkeetä, ei oo mitään kurjempaa kuin pilata joku ihana vaate esim. pesemällä sen väärin… :-( Mullakin on hyvä villanpesuaine, se kannattaa!

   Ooh, oho!! Muistatko mitä merkkiä?

   1. Falke cotton touch ja cotton perfection! yhdet on voguen bambuiskoosiset, mutta ne on vähän nuhrusemmat kuin falken sukkikset

 2. Mahtava haaste! Mä aluksi luulin, että kyse oli pelkästään siitä, että pitäisi tietää, miten ovat vaatteet on tuotettu ja missä se on tehty. Ja ajattelin, että pahus, enhän minä kehtaa mitään esitellä, kun en minä mistään vaatteistani voi mennä 100% takuuseen, että se on tuotettu eettisesti ja kestävästi. Mutta jos haasteessa saa esitellä mitä vaan, niin dääm, I’m in. :)

  1. No tokihan Vaatevallankumouksen ideana on laittaa kuluttajat kysymään vaatebrändeiltä, missä heidän vaatteensa tehdään ja sitä kautta brändejä ottamaan vastuuta läpinäkyvyydestä ja ekologisuudesta. Onneksi keskustelua eettisyydestä voidaan herätellä muillakin tavoilla; vaikkapa nyt omien lempparivaatteiden huoltamisesta kertomalla ja lempivaatteita fiilistelemällä :-)

 3. Mun luottomaiharit on kestäny käytössä huimat 8 vuotta, oon löytänyt ne vieläpä kirppikseltä varmaan 10 euron hintaan tms?! Nyt ne rupee lahoon käsiin, mutta elättelen toivoa, että suutari saattais saada niille vielä yhden tai kaks lisävuotta… Ja btw, ootko huomannut noi sukkahousut mitä Nelliina joskus mainosti blogissaan, sellaset mihin on ilmeisesti mahdotonta saada silmäpako? Tän postauksen lopussa:
  http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina/marksspencerin_tyylipaiva_oli_taynna_upeita_naisia_katso_kuvat_stailauksista

  1. ooh, 8 vuotta vanhat kengät on musta kyllä melkoisen mahtava saavutus!! :–) Superia! Toivottavasti suutari saa niille pari lisävuotta.

   En oo :O Kiitos vinkistä!! Täytyy testata nuo!

 4. Outi Pyyltä on tulossa joku megapostaus tosta H&M:n keräyksestä, eikä positiivisessa mielessä. No, ihan totta että onhan se sellaista imagonputsausta kun firman päätavoite on kuitenkin myydä niin paljon halpoja vaatteita kuin mahdollista. Itse oon järkeillyt niin että parhaimmat myyn itse kirppiksellä, yli jääneet ihan kivat lahjoitan Fidalle ja rikkinäiset tai sellaiset, mitä kukaan ei varmasti enää käyttäisi tai mistään kirppikseltä ostaisi (tosi mauttomat tai esim. tylsät trikoopaidat) vien H&M:n keräykseen. Sieltä saadut alekupongit käytän jos tarvitsen jotakin, esim. sukkia tai alusvaatteita. Myönnän että joskus tulee ostettua jotain ihan vaan sen takia että vaate on niin hieno, mutta sallin sen itselleni sillä tiedän että silloin tulen käyttämään vaatetta hyvinkin paljon ja sitten muuten olen aika tarkka kulutustottumuksieni suhteen. Paras tapa vähentää shoppailua on yksinkertaisesti se että ei mene huvikseen kiertelemään niitä kauppoja, silloin välttyy houkutuksilta.

  Sun lempparivaatteet näyttää kaikki tosiaankin paikkansa ansainneelta :)

  1. AH en oo vielä ehtinyt lukea sitä, aion paneutua tänään siihen! Outi on sellainen tyyppi, että on takuulla ottanut asioista selvää ja näkee asiat yksityiskohtaisemmin ja toisaalta isompana kokonaisuutena mitä moni tavallinen kuluttaja. Tosi kiintoisaa.

   Mä oon muuten järkeillyt ihan samalla tavalla omat vaatekierrätykseni :-)

 5. Onko toi mekko sulla muuten kokoa S vai XS :) mietin kumman koon tilaisin :D