Parhaat luonnolliset pyykinpesuaineet & siivousaineet

lifestyle
36 kommenttia

Mun on pitänyt pitkään kirjoittaa ekologisesta ja ympäristöystävällisestä pyykinpesusta, sillä oon löytänyt monta niin hyvää tuotetta, ettei paluuta normipesuaineisiin enää ole. Viimeisen sysäyksen jutulle sain kun luin tänään Ylen jutun siitä, miten kulutustottumuksiamme voisi muuttaa kestävämpään suuntaan paikallisesti.

Kun isot kuviot junnaa paikoillaan (tai ottavat takapakkia, Pariisin ilmastosopimus, kröhömmmh), uskon, että on tärkeämpää kuin koskaan äänestää omilla jaloillaan ja osoittaa valinnoilla, että mitä tukee. Koen että on ihan supertärkeää äänestää vaaleissa ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta sen ohella kuluttaminen on konkreettisin ja helpoin tapa näyttää, mitä haluaa tukea. Aina ei oikeasti ole varaa tai mahdollisuutta valita parasta mahdollista vaihtoehtoa, mutta kun yrittää parhaansa, niin sillä on hulluna väliä. Jos meitä ei kiinnostaisi vegaaniset tuotteet, ei kaupat olisi alkaneet kerätä vegaanisia tuotteita selkeästi esille tai ylipäätään ottaa vegaanisia vaihtoehtoja valikoimiinsa. Kaupoissa myydään sitä mitä ostetaan ja siksi onkin ihan hullun siistiä, että esim. vegaanisten tuotteiden valikoima on reilun vuoden aikana kasvanut niin valtavasti.

Kuten Ylen jutussa todetaan, on julkisella rahoituksella toimivilla organisaatioilla suuri rooli ja vastuu, sillä niillä on valtava ostovoima. Miettikää, miten paljon kemikaalikuorma vähenisi (sekä ympäristön että pesuaineiden kanssa työskentelevien osalta), jos kaikki julkiset laitokset ostaisivat pesuaineet ja saippuat ympäristöystävällisinä? Ylen jutun mukaan Euroopassa käynnistetään joka sekunti 1130 pesukonetta – se on ihan kreisiä! Joten on todellakin väliä, mitä pesuaineita niihin pesukoneisiin laitetaan – isojen laitosten lisäksi myös jokaisen omassa kodissa.

Ekologiset pesuaineet

Omiksi suosikeikseni nestemäisistä pyykinpesuaineista ovat nousseet Ecover, Attitude ja Maison Belle.

Attituden Citrus-pyykinpesuaine tuoksuu raikkaalta ja sen tuoksu on peräisin luonnollisista eteerisistä öljyistä. Märkinä vaatteet tuoksuvat melko voimakkaasti pesuaineelta, mutta kuivana tuoksua ei enää huomaa. Miltei kahdenkympin hinta selittyy sillä, että pesuaine on tiivistettä, eli pieni määrä riittää! Attituden tuotteet valmistetaan Kanadassa, ne ovat sertifioidusti (Ecologo, Pohjois-Amerikan arvostetuin ympäristösertifikaatti kuulemma) luonnollisia, biohajoavia ja hiilidioksiidineutraaleja – eli ne pyritään valmistamaan uusiutuvaa energiaa käyttäen mahdollisimman pienin päästöin ja ne päästöt, jotka syntyvät, korvataan istuttamalla puita. Sarja on vegaaninen. Attitudella on myös hajusteeton pyykinpesuaine.

Ecoverilta ostan usein joko hajusteetonta zero-pesuainetta tai kuvassa olevaa kaikelle pyykille sopivaa pesuainetta sekä villa- ja hienopesuainetta, jota käytän villapaidoille ja silkkivaatteille sekä koneessa että käsinpesussa. Myös Ecoverin tuotteet ovat vegaanisia ja biohajoavia. Myös Maison Bellen biohajoava villapesuaine on hyväksi havaittu – sen tuoksu tosin on sen verran voimakas (joskin aivan ihana), että ei sovi niille, jotka haluavat pyykkinsä tuoksuttomana. Nykyisin ekologisia pesuaineita löytää jo ihan jokaisesta isommasta kaupasta. Ostan omani Stockalta, Ruohonjuuresta, Prismasta, K-marketeista tai tilaan Hyvinvoinnin tavaratalosta.

Kannattaa muuten myös katsoa, mitä pesulämpötilaa pesuainepurkissa suositellaan – monet pesuaineet toimivat moitteeta 30-asteen lämpötilassa. Pesen pyyhkeet ja lakanat 60-asteessa, mutta kaikki käyttövaatteet joko 30- tai 40-asteessa ja kun vaatteet eivät ole erityisen likaisia, vain vaan tunkkaisia, käytän lyhyttä pesuohjelmaa, sillä se riittää kyllä ja säästää sekä vettä että energiaa.

Ecover valkaisuaine & Sonett Sappisaippua

Valkoisten vaatteiden tahranpoistoon kannattaa testata Ecoverin valkaisuainetta – se hajoaa pesun aikana hapeksi ja soodaksi, eli on todella ympäristöystävällinen. Ei ole tepsinyt mulla pinttyneimpiin tahroihin, mutta kirkastaa hyvin esim. keittiöpyyhkeitä.

Sonettin sappisaippuaa olen käyttänyt niin kauan kuin muistan, myös vanhemmillani asuessani. Sillä lähtee lähestulkoon kaikki tahrat mustikasta punaviiniin, kuulakärkikynätahraan ja vereen. Ja kurkumaan! Kokeiltu on, suosittelen. Parhaan lopputuloksen saa hankaamalla sappisaippuaa tuoreeseen tahraan ja antamalla saippuan vaikuttaa vaatteessa ennen kone- tai käsinpesua. Sappisaippua käsittelyn voi toistaa parikin kertaa ennen varsinaista pesua. Koskaan ei ole tarvinnut pelätä, että vaatteesta lähtisi väri tai vastaavaa, tästä on pelkästään hyviä kokemuksia ja uskaltaisin testata tätä myös aremman väriseen neuleeseen. Lisäksi tämä kolmen euron saippuapala on ihan älyttömän riittoisa! Kirjoitin pari vuotta sitten, että tätini on saanut sappisaippualla paidastaan pois tumman hiusvärin. True story!

Attitude pesuaineet

Myös muut mun kodin pesuaineet ovat vaihtuneet pikkuhiljaa ekologisemmiksi. Attituden Ikkunasuihke on ihan älyttömän tehokas peilipinnoilla (sain tämän avulla pois peiliin jumahtaneen hiuslakan) ja pian se pääsee testiin myös ikkunanpesussa. Yleispuhdistukseen ostan usein Ecoverin yleispuhdistusainetta jota lantraan suihkepulloon käyttövalmiiksi.

Käytän siivouksessa myös tavallista ruokasoodaa. Sillä voi raikastaa esim. matot niin, että ripottelee soodaa matolle, antaa vaikuttaa hetken ja imuroi pois. Toimii ainakin mun tiiviillä villamatollani. Sooda toimii myös viemäreiden desinfioinnissa – soodan ja etikan seosta viemäriin, antaa vaikuttaa hetken ja perään kuumaa vettä. Ummehtuneen hajuiset kengätkin voi koettaa raikastaa soodan avulla!

Klooria käytän harvoin esim. valkoisten pyyhkeiden valkaisemiseen silloin kun ne eivät enää puhdistu raikkaan valkoisiksi tahranpoistoaineella tai sappisaippualla. Klooria käytän harvoin, mutta sille on paikkansa desinfioinnissa ja valkaisussa.

Frantsilan eteeriset öljyt

Välillä lisään pari tippaa eteerisiä öljyjä pesukoneen huuhteluainelokeroon, sillä eteeriset öljyt raikastavat pyykkiä mutta eivät jää tuoksumaan niissä voimakkaasti. Vakisuosikkini on eukalyptus, mutta myös appelsiini ja laventeli toimivat. En muuten ikinä käytä huuhteluainetta, sillä se tuntuu jotenkin ihan turhalta. Voi olla että mun pyyhkeet olisivat pehmeämpiä huuhteluainetta käyttäessä, mutta en jaksa. En ole useampaan vuoteen ostanut huuhteluainetta, enkä totta puhuen kertaakaan kaivannut.

Pesemisen lisäksi on toki muitakin keinoja puhdistaa vaatteita. Ensinnäkin vaatteita voi pestä vain osittain, jos niihin tulee tahra, mutta vaate on muuten raikkaan tuoksuinen ja puhdas. Muita hyviä  tapoja raikastamiseen:

Tuulettaminen

Huomaan itsekin peseväni vaatteita välillä turhan tiuhaan, kun tuulettamalla ja pakastamalla voisi pitkittää pesuväliä ja säästää vaatetta. Tuuletus toimii erityisen hyvin talvella pakkasella, mutta myös muulloin. Tuulettamalla saa pois hajuja ja vaate tuntuu raikkaammalta.

Pakastaminen / lumipesu

Vaikka mulla on pikkuinen pakastin, laitan sinne marjojen joukkoon välillä farkut ja neuleita pariksi päiväksi raikastumaan. Jo yhden yön yli pakastaminen tekee vaatteesta raikkaamman, mutta ei pidemmästäkään pakastuksesta haittaa ole. Erityisesti farkkujen kanssa suosin tätä usein, sillä niitä jos mitä kannattaa pestä harvoin, jotta ne pysyvät mallissaan eikä väri haalistu.

Talvipakkasilla vaatteille (esim. villakangastakeille) voi tehdä lumipesun puuterilumessa. Myös villamatot voi ”pestä” lumessa. Tarkemmat ohjeet lumiraikastukseen täällä.

Taisinkin jo aiemmin mainita, että ostoslistallani on vaatehöyrytin. Sen lisäksi että se on esim. silkkipaidoille ja juhlavaatteille paljon silitysrautaa hellävaraisempi, se myös raikastaa vaatteita höyryn avulla. Onko kellään teistä vaatehöyrystintä? Olen lukenut kehuja Phililpsin eri höyryttimistä ja testannut Clash Ohlsonilla myytävää edullista höyrytintä, joka oli varsin toimiva, mutta jonka vesitankki on tosi pieni. Koska asun pienessä kämpässä en kyllä jaksaisi mitään isoa vekotintakaan toisaalta…

////////

Onko teillä tuotesuosituksia ympäristöystävällisempään pyykinpesuun?

 

* Osa linkeistä affiliate-linkkejä. Attituden pesuaineet &
Frantsilan eteeriset öljyt saatu testiin. 

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mua aina vaan mietityttää, että onko ekologisempaa ostaa ekologiseksi luokiteltua pesuainetta joka tuodaan kaukaa Suomeen, vai ostaa Suomessa tehtyä pesuainetta (esim. Kiilto). Itse kun koitan olla ekologinen sekä tukea suomalaista tuotantoa.

  Mulla on ollut myös etsinnässä hyvä ekologinen wc:n pesuaine sekä se sellainen raikastaja. Tällä hetkellä käytän niitä geelejä, joista ei tule ylimääräistä pakkausjätettä, mutta muuten ne eivät taida olla kovin ympäristöystävällisiä.

  1. methodin eukalyptys-kylpyhuonesuihke on ihan huippu koko vessan pesussa. tuoksuu hyvältä ja pinnat kiiltää. pönttöön kuitenkin laitan domestosta.

   kaikissa nestemäisissä jutuissa on ongelmana niiden paino ja tilavuus. on ympäristöystävällisempää ja tehokkaampaa kuskata tiivistettä ympäri maailmaa.

   1. Hmm, mun pitäis selvittää mitä Kiillon pesuaineissa on, että onko ne oikeasti ympäristöystävällisiä ja biohajoavia yms. Koska todellakin mieluiten käyttäis kotimaista!

    Hmm, mä en oo koskaan käyttänyt mitään wc:n raikastimia, mutta eteeriset öljyt toimii! Esim. eukalyptus ja piparminttu.

    Mä putsaan pöntön ja pesualtaan tällä: https://kauppa.ruohonjuuri.fi/hankausneste/ECOVER-5412533004052/dp

 2. Ihan mahtava postaus, kiitos tästä! Oon ajatellut näitä asioita lähiaikoina. Erityisesti mietinnässä on ollut, miten kodin siivouksesta sais luonnollisemman. Ruokasooda käyttöön ainakin :) Oon myös ymmärtänyt, että jotkut käyttää etikkaa aika paljon siivouksessa, pitäis perehtyä siihenkin. Ite joskus liotan pahalta haisevia vaatteita etikkavedessä ennen pesua, tepsii hyvin! Myös vaatteiden tuulettaminen ja pakastaminen on täällä ahkerassa käytössä, niin näppärää. Nyt odotan että vanhat pesuaineet alkaa loppua ja saa täydentää kaappia uusilla ekologisemmilla! Tulin niin fiiliksiin kun luin tän kirjoituksen :D

  1. Jee, mahtavaa! :) Ruokasooda on kyllä älyttömän kätevä ja etikkaan munkin pitäis tutustua vielä paremmin.

   Ja toi on just järkevintä, että korvailee vanhat tuotteet ekologisemmilla sitä mukaa kun ne vanhat loppuu!

 3. Pyyhkeisiinhän ei edes kannata käyttää huuhteluainetta, sillä se vähentää pyyhkeiden imukykyisyyttä! Että et todellakaan menetä mitään :-D

  Pyykinpesuainepuolella olen vielä käyttänyt BioLuvilia, puhtaasti siksi, koska olen niitä töiden kautta saanut ilmaiseksi. Nyt kun tämä etu on päättynyt, ajattelin siirtyä kotimaisen Serton käyttöön. Samalta valmistajalta, eli Kiillolta, ostan muutkin puhdistusaineet. Ainakin omilla sivuillansa vannovat ympäristön ja kotimaisuuden nimiin, toivon mukaan tähän voi täysin luottaa. Ecoveria olen halunnut kokeilla, mutta sen hinta on vähän turhan korkea opiskelijalle.

  1. Nonni, mahtavaa :-D Inhoan sellasia pyyhkeitä jotka ei ime mitään, haha.

   Meidän porukoilla on aina Sertoa ja kappas, sehän on nopeasti biohajoava sekin ja zeoliititon ja fosfaatiton. Sulfaatteja noissa kyllä näyttää olevan ja ne taas ei oo ympäristön kannalta hyvä juttu, hmm.

 4. Mulla on aika pitkälti samat siivous- ja pyykkiaineet käytössä. Kodin siivoamisessa ja käsitiskissä käytän myös kotimaisen Cilla’s -merkin puhdistussuihkeita. Niitä saa ainakin Cilla’s sisustuskaupasta ja muutamista muistakin putiikeista. Ne ovat ekologisia, niissä on miellyttävät miedot luonnolliset tuoksut ja myös pakkaukset ovat kivat (graafisen minimalistiset).

  Oletko muuten huomannut, että nestemäinen sappisaippua ei ole aivan yhtä tehokas kuin palaversio? Ihan hyvä sekin on , mutta vaikeimmat tahrat eivät aina lähde sillä, mutta lähes kaikki lähtevät kyllä palamuotoisella sappisaippualla.

  WC- pöntön pesemiseen käytän myös Ecoveria. WC:n raikastimista en välitä, kun mielestäni niiden haju on epämiellyttävän synteettinen. Mieluummin vaikka sytytän luonnonmukaisesti valmistetun tuoksukynttilän hetkeksi.

  1. Joo, Cilla’s on kans ihana, mulla on itseasiassa lahjakorttikin sinne! :)

   En oo koskaan testannut nestemäistä sappisaippuaa – mulla on ollut elämässäni ehkä kaksi tai kolme sappisaippuaa palasaippuana, koska noi kestää IKUISUUDEN. Hyvä siis tietää ettei tarvii testata nestemäistä.

   En mäkään, wc-raikastimet tuntuu tosi turhilta jotenkin. Tuoksukynttilä on ihana tai sit voi vaikka pirskotella jotain eteeristä öljyä vähän jos tarvii.

 5. Moi,

  ja kiitos näistä vinkeistä. On aina helpompaa lähteä kauppaan etsimään tuotteita, kun tietää, että joku on jo niitä testannut toimiviksi. Minuakin mietityttää juuri nestemäisten tiivisteiden käyttö, sillä ne vievät paljon tilaa kuljetuksessa ja sisältävät itsessään jo paljon vettä. Sen vuoksi yritän suosia jauhemaisia tuotteita, pitäisi niistä vielä löytää toimivimmat. Jossain oli hyvänä vinkkinä, että astioiden käsinpesussakin voisi käyttää palasaippuaa, nyt en muista merkkiä mitä suositeltiin.

  Mutta kiitos, vinkit tulevat aina tarpeeseen! :)

  1. Kiva että vinkeistä on iloa! :) Ja jep, nestemäiset ovat kyllä pahiksia palasaippuoihin ja pesupähkinöihin verrattuna, mutta ainakin tuo Attituden pesuaine on sellaista tiivistettä, että sitä riittää pienempi määrä mitä monia muita pesuaineita.

   Jauhemaiset kyllä kuulostavat fiksuilta nekin, pitäisi löytää sellainen biohajoavana ja luonnollisena.

   Marseille-saippua ainakin toimii käsinpesussa!

  1. Joo, niin puhdistuu! :) Oon miettinyt että toimiskohan pelkkä sooda astianpesukoneessa…. pitää googlaa!

 6. Hyvä aihe! Ecoverin vegaanisuus on tosin hieman kyseenalaista, sillä yritys käyttää vesikirppuja tuotteidensa testaamiseen. Lopulta ainakin itse kelaan kuitenkin sitä kokonaiskuvaa, vaikka sekään ei ole mitenkään mustavalkoinen asia.

  1. Ahaaa, tuota en tiennytkään! Ootpas perillä asioista. Kokonaiskuva on ehdottomasti tärkein mullekin kyllä.

 7. Samat pesuaienet käytössä täälläkin aika pitkälti. Attitude ja Ecoveri ovat kyllä parhaimmiksi osoittautuneet vuosien varrella, Ecoveri myös esim. tiskikonetabletteina! Joskus randomisti ostelen muitakin ekologisia pesuaineita testiin, mutta yleensä palaan takaisin samojen aineiden pariin. Ja vaikka itse en hirveästi tuoksuista pidä, niin vielä en ole löytänyt ekologista pesuainetta, jota en sietäisi! :)

  1. Joo, Ecoverin tiskiainetabletit on tosi toimivia. Puolikas tabletti riittää muuten tosi hyvin pikapesussakin, jos astioissa ei oo tosi pinttynyttä likaa. Kantsii testata. :)

   Joo, sama mulla! Mutta esim. mun äiti ei siedä tuota mainitsemaani Maison Bellen jasmiinilta ja kanelilta tuoksuvaa pesuainetta yhtään kun käyttää itse aina vaan hajusteettomia pesuaineita.

 8. Kiinnostava aihe! Mullakin käytössä lähinnä Ecoverit, mutta uusimpana juttuna oon löytänyt pesupähkinät! Toimii ainakin arkipyykkiin aivan mainiosti, tulee tosi halvaksi eikä tuu ollenkaan pakkausjätettä, jos ostaa omaan astiaan irtomyynnistä. Autottommalle opiskelijalle plussaa myöskin siitä, ettei tartte raahata painavia pesuainepöniköitä jalkaisin. : )

  1. Joo, sellaiseen tahrattomaan pyykkiin ne kyllä toimii, vaikka aluksi olin aika skeptinen! :D

 9. Kiinnostava aihe! Mullakin käytössä lähinnä Ecoverit, mutta uusimpana juttuna oon löytänyt pesupähkinät! Toimii ainakin arkipyykkiin aivan mainiosti, tulee tosi halvaksi eikä tuu ollenkaan pakkausjätettä, jos ostaa omaan astiaan irtomyynnistä. Autottommalle opiskelijalle plussaa myöskin siitä, ettei tartte raahata painavia pesuainepöniköitä jalkaisin. : )

 10. Ecoverin käsitiskiaineella voi siivota lähes kaikki kodin pinnat: kylppärin kaikki pinnat, ikkunat, keittiön kaapit ja tasot ym, kaapit.. Tehokkaampi ja riittoisampi kuin Ecover yleispuhditusaine. Parkettia en sillä vedä ja lavuaarit hinkkaan saippuavillalla pari kertaa vuodessa, mutta muuten en ole ostanut muita siivousaineita vuosiin. Annostus ruiskaus pesuainetta puoleen ämpärilliseen lämmintä vettä.
  Vessan pesuun pönttöön kunnon ruiskaus tiskiainetta suoraan pullosta, hankaus harjalla ja perään KUUMAA vettä.

  Pyykille kotimainen Erisan hajusteeton pyykinpesuneste. Voi pestä kaikki vaatteet kaikissa lämpötiloissa ja myös käyttään käsinpesussa. Ei siis tartte ostella monia aineita ja maksaa n. 4 e/litra. Mielestäni parempi kuin vastaava Ecover (joka toki sekin hyvä). Valkoisia lakanoita/ pyyhkeitä en edes ostele, joten valkaisuainetta ei tarvita, koskaan.

  Ja ainiin, panostakaa kunnollisiin mikrokuiturätteihin :D

  1. Hahaa whaat, aijaa!? Ei olis tullut mieleen, eikö siitä jää yhtään sellainen saippuainen pinta? Hauska vinkki :D

   Mulla on kyllä ihan surkeat rätit aina käytössä, jotain rikkinäisten lakanoiden riekaleita joita ei voi muuten enää hyötykäyttää, hahah. Mutta tuleepa käytettyä loppuun jos ei muuta.

   1. Ei jää yhtään yhtään saippuamainen (tai muutenkaan ”nihkeä” pinta). Mutta annostelussa toki täytyy muistaa, että se on tiivistettä, joten ihan yks ruiskaus riittää puoleen ämpäriin. Voi myös lantrata suihkepulloon ”pikasiivouksia” varten.

    Hyviä mikrokuiturättejä esim. Viledalla ja Sinillä. Kun on kerran kokeillu, ei oo kyllä paluuta :D Irrottaa likaa niiiin paljon tehokkaammin. Keinokuituahan ne on, mutta pitkäikäisiä, jos malttaa siivouksen jälkeen huuhtoa kunnolla ja kuivattaa ilmavasti. Välillä voi pyöräyttää koneessa 60 asteessa muun pyykin ohessa.

    Ja tuo suosittelemani Erisan pyykinpesuneste lupaa pakkauksessaan 99% biohajoavuuden eikä sisällä hajusteita, väriaineita, fosfaattia eikä zeoliittia. Itse suosin herkkäihoisena nestemäistä, koska se huuhtoutuu pesussa vaatteista jauhemaista paremmin nykyisillä lyhyillä ohjelmilla. Samantyyppinen tuote tämä Erisan kun Ecover Zero neste, mutta mun mielestä jättää pyykit ehkä vähän pehmeämmän tuntuisiksi. Itse liputan kotimaisuuden puolesta, mutta Ecoverin käsitiskiaineilla ei ole kyllä kotimaisia vastineita. En muuten välitä hajusteista, mutta näiden tuoksuista tykkään (ei ole mitkään överit ja haihtuu heti pesun jälkeen pinnoilta).

  2. Hahaa whaat, aijaa!? Ei olis tullut mieleen, eikö siitä jää yhtään sellainen saippuainen pinta? Hauska vinkki :D

   Mulla on kyllä ihan surkeat rätit aina käytössä, jotain rikkinäisten lakanoiden riekaleita joita ei voi muuten enää hyötykäyttää, hahah. Mutta tuleepa käytettyä loppuun jos ei muuta.

  3. Peukku Ecoverin hajusteettomalle tiskiaineelle ja Erisanille myös! :) Käytän tiskiainetta kaikkeen siivoukseen, ja pesen sillä mm. meikkisiveltimet, jotka tosin ovat synteettisiä, ei luonnonkarvaa.
   Koetin aikani erilaisia hajusteettomia ekopesuaineita, allerginen kun olen. Yksi sähköisti sietämättömästi, yksi teki pyykin oksennuksen hajuiseksi, kolmas ei vaan tehonnut treenivaatteisiin… Pesupähkinäpohjaisesta ekopesuaineesta sain vaaleaan puuvillaan ruskeita tahroja. Joten palasin ilolla Erisaniin. Erisanista käytän yleensä jauhetta, mutta vain noin puolet suositusmäärästä, ja silti pesutulos on hyvä.

 11. Olipas hyvä ja tärkeä postaus! Ihana että oot tehnyt niin paljon taustatyötä omien havaintojen tueksi :) Sain tästä sysäyksen siirtyä käyttämään ekologisia pesuaineita, jotenkin henkisestikin tuntuu kivemmalta että ihoa vasten olis jotain, jota ei oo käsitelty myrkyllisillä kemikaaleilla?? Toi Ecover vaikuttais omiin mieltymyksiin sopivimmalta pesuaineelta.

  1. Kiitos että kommentoit ja huippua että aihe kiinnostaa! :)

   Jep, tuo on munkin mielestä tärkeä pointti, etenkin jos iho on helposti ärsyyntyvä tai herkkä. :) Kantsii testaa joo Ecoverin tai sitten Attituden hajusteettoman pesuaineet.

 12. Pitääpi itsekin joskus testata näitä pyykinpesuaineita, mullakin on Serto käytössä tällä hetkellä, mutta se tuntuu jättävän pesuainejäämiä pyykkiin, vaikka laittais vähemmän kuin pitäis. Ja jostain luin, että etikka toimii tosi hyvin pyykin huuhteluaineena! En oo vielä itse kokeillut, mutta ilmeisesti 0,5 – 1 dl pyykin määrästä riippuen ja pehmentää pyykkiä samanlailla kuin normaalit huuhteluaineet. Etikan hajukin haihtuu, kun pyykki on kuivunut. Yleispuhdistusainetta valmistin ite, kun laitto sitruunan ja/tai appelsiinin kuoria lasipurkkiin ja etikkaa päälle niin paljon, että kuoret peittyy. Sit antaa muhia 2 viikosta kuukauteen ja lantraa 50/50 suhteella veteen suihkepulloon. En oo sitäkään kerinny vielä super pinttyneille tahroille testata, mut ihan perus pöytätasojen puhdistuksessa toimii kyllä!

  1. Etikka on tosiaan ihan huippu tuote! Kun pyykkikoriin alkoi aikoinaan ilmestyä poikaystävän hikisiä treenikamoja, jotain piti keksiä. Hien haju ei kuulemma lähtenyt niistä millään. Loraus (laittaisin maksimissaan 0,5 dl) etikkaa pyykinpesuaineen sekaan, ja pinttynytkin hien haju oli kadonnut! Etikallahan saa myös kahvin- ja vedenkeittimet näppärästi putsattua kalkkijäämistä. Irto-osiin puolestaan käy loistavasti juurikin ruokasooda. :)

 13. Jee kiitos tästä postauksesta! Kiinnostaa superpaljon kaikki luonnonkosmetiikka yms jutut, mua kiinnostaakin, että ootko tehnyt postausta siitä miksi käytät luonnollisempia tuotteita? Olisi kiva saada joku pieni infopaketti :D

 14. Kiitos kivasta postauksesta ja pahoittelut etukäteen jo aika pitkästä kommentista..!

  Toivoisin näissä ekologisuutta käsittelevissä postauksissa hieman analyyttisempää otetta ja parempaa argumentointia. Kun sinun osalta pääkaupunkiseudun asukkaana on kyse lopulta viemäriin päätyvissä tuotteista, olisi mielenkiintoista kuulla vaikkapa paikallisen jätevedenpuhdistuslaitoksen kanta tähän asiaan: edistävätkö biohajoavat tuotteet putsarilla esimerkiksi natriumin tai fosforin poistoa jätevedestä ja siten vesistöön johdettavan jäteveden ja edelleen purkuvesistön veden laatua? (Tuli mieleen, että esim. mökkialueet ovat sitten toki asia erikseen ja noilla biohajoavilla ja ympäristömerkityillä tuotteilla on siellä tärkeämpi rooli, kun jätevesiä ei juurikaan käsitellä)

  Lisäksi Ylen jutussa pesuaineet mainittiin vain niiden mahdollistamien alhaisempien pesulämpötilojen osalta, mutta biohajoavuutta ja sen kautta oletettua ympäristöystävällisyyttä ei oltu käsitelty. Yhdyn aiempana esitettyyn kommenttiin siitä, onko puhdistusaineiden rahtaaminen valtameren toiselta puolelta todella ”ekologisempaa” kuin suomalaisen, esimerkiki ympäristömerkityn ja lähes täysin biohajoavan tuotteen käyttäminen.

  1. Moikka Venla, kiva että kommentoit.

   Olisi kyllä kiinnostavaa tietää tuosta aiheesta, koska ei käynyt mielessänikään nuo asiat. En ole tämän alan asiantuntija, enkä ole sitä missään vaiheessa sanonutkaan, mutta mielestäni on silti tarpeellista miettiä yksittäisenä kuluttajana näitä vaihtoehtoja. Biohajoavuus ja ympäristöystävällisyys kuulostaa minusta yksinkertaisesti järkevältä, enkä näin ollen ole tullut miettineeksi natriumin tai fosforin poistoa jätevedestä. Jos tiedät aiheesta enemmän, niin valaise ihmeessä, en ole törmännyt tähän näkökulmaan aiemmin.

   Minäkin mietin aiemmissa kommenteissa samaa, että olisiko nuo kotimaiset kuitenkin parempi valinta ekologisuuden kannalta, kun miettii koko hiilijalanjälkeä. En osaa sanoa eikä nämä asiat minusta koskaan ole mustavalkoisia. Minusta on tärkeintä että ylipäätään punnitsemme vaihtoehtoja ja siihen halusin tällä blogitekstillä kannustaa. En suinkaan ole tehnyt tätäkään tekstiä toimittajan roolissa – jos olisin, silloin olisikin ehdottoman tärkeää opiskella aiheesta juurta jaksaen. Tämä oli vain minun, yksittäisen kuluttajan havaintoja aiheesta sekä vinkkaukset niistä ympäristöystävällisistä pesuaineista, jotka ovat minulla toimineet. :)

 15. Tänään kävin Ruohonjuuresta ostamassa eteeristä öljyä pyykinpesuun. Uutena tietona tuli se, että greipin tuoksuisessa eteerisessä öljyssä on myös desinfioivia ominaisuuksia!

  1. Ooh, mahtavaa! Mä oon viime aikoina käyttänyt greippiä kun eukalyptus on miltei loppu, hyvä tietää! :)

 16. Ajattelin huuhteluaineeksi jonkin eteerisen öljyn hakea kun tuossa lähellä alan kauppa. Hyvä tietää ettei ainakaan greippiä sitten ota. Etikkaa myös välttelen, sekin on biosidinen. Normikotitalouksissa ei sellaisia tarvita, leikkaussalit on toinen juttu.