Ympäristön kannalta fiksumpia arkivalintoja

lifestyle
6 kommenttia

x Kuluta vähemmän. PALJON VÄHEMMÄN.

Helpommin sanottu kuin tehty, jep. Lue tämä 10 keinoa vähentää kuluttamista -artikkeli ja nappaa sieltä talteen hyvät vinkit. Erityisesti kohta 3 ”– Jos ajattelee kapinoivansa kulutusyhteiskuntaa vastaan, on helpompi pysyä päätöksessä olla ostamatta mitään turhaa. Kyse ei ole vain omasta henkilökohtaisesta valinnasta kuluttaa vähemmän, vaan suuremmasta protestista kestämätöntä elämäntapaa vastaan”, ja tämä lause iskevät muhun ja juuri siitä tässä on kysymys; valinnoilla vaikuttamisesta pelkän kuluttamisen sijaan. Kirjoitin tästä ajatuksesta pidemmin täällä

x Voisitko ostamisen sijaan lainata? Voisitko itse lainata jotain jollekin ystävällesi? Mä olen viime aikoina lainannut mun vaatehöyrytintä kavereille esim. verhojen höyryttämiseen ja lainaisin mieluusti myös mun höyrymoppia jollekin lähellä asuvalle, jos joku kaipaa – sen käyttöaste on niin vähäinen, että siitä riittäisi iloa muillekin. Vaatteitakin pitäisi lainata useammin! Varsinkin mekkoja ja juhlavaatteita. Tässä kuvassa meillä on esim. Marin kanssa toistemme mekot; illan ajan tuntui että päällä oli jotain uutta ihanaa, vaikka vaate oli vain lainassa ystävältä.

x Vaikuta. Älä unohda, että säkin olet vaikuttaja! Ihan kaikki me ollaan – ja jep, meidän valinnoilla on väliä vaikka Suomi on moneen verrattuna pieni maa. Sua seuraa luultavasti aika moni sun lähipiiristä, ehkä jossain kanavissa myös monta tutun tuttua? Ne seuraa sua jostain syystä; sä olet niiden mielestä kiinnostava tyyppi, joten kerro, mitä ajattelet. Kerro, kenestä inspiroidut. Jaa niitä parempia ja fiksumpia valintoja.

x Aktivoidu poliittisesti – selvitä, ketä äänestää seuraavissa vaaleissa. Odotan pitkästä aikaa jotenkin tosi innolla vaaleja ja mua vähän jännittää, että ketähän äänestäisin. On niin monia asioita joille antaa äänensä, mutta just nyt tuntuu tärkeimmältä äänestää sellaista ihmistä ja sellaista puoluetta, joka tajuaa, miten tärkeää nyt on tehdä poliittisia päätöksiä sen suhteen, ettei maapallon lämpötila nouse ja että tuetaan ekologisia ja eettisiä ratkaisuja ja vaikeutetaan kaiken saastuttavan ja päästöjä lisäävää. Lue & allekirjoita tämä vetoomus: ”Suomalaisten poliitikkojen ja äänestäjien on otettava ilmastonmuutoksen torjuminen vakavasti!”

1. kuva: Arkivé Atelier. Huoltaminen tekee vaatteista ja asusteista pitkäikäisempiä ja se jos mikä on ekologista uuden ostamisen sijaan. • Vaihda purkki kerrallaan synteettisestä luonnonkosmetiikkaan. Luonnonkosmetiikka on ympäristövalinta ja jos haluat olla oikein tarkka, voit suosia kotimaista Suomessa valmistettua luonnonkosmetiikkaa esim. Globe Hopelta.

 

x Se mikä on rikki kannattaa korjata. Käytä suutarin, ompelijan ja pesuloiden palveluita sen sijaan, että ostaisit uutta.  Uuden ostaminen on tehty älyttömän halvaksi ja helpoksi ja se on liikakuluttamisen ydin: asiat ovat yksinkertaisesti ihan liian halpoja. Hyviä huoltovinkkejä ja omat huoltotarvikkeet kenkien, neuleiden ja muiden asusteiden fiksaamiseen löydät esim. Arkivé Atelierista. Pese vähemmän, tuuleta ja pakasta enemmän. Höyrytä ja pese tahroja myös paikallisesti sen sijaan, että pesisit koko vaatteen yhden tahran takia.

x Vaihda luonnonkosmetiikkaan purkki kerrallaan. Muutosta ei tarvitse tehdä kertarysäyksellä ja jokainen paremmin valittu puteli on valinta ja viesti brändeille ja kaupoille.

Tämä lainaus on Jolien blogitekstistä ja se tiivistää ajatukseni täydellisesti: ”Jokainen kosmetiikkatuote, jonka vaihdat synteettisestä luonnonkosmetiikkaan, on rakkaudellinen teko sekä omaa kehoasi että ympäristösi kohtaan. Luonnonkosmetiikkatuotteiden pakkausmateriaalien ekologisuutta valvotaan tarkemmin kuin synteettisen kosmetiikan, eikä luonnonkosmetiikan joutuminen esimerkiksi vesistöihin kuormita samalla tavoin ekosysteemiä. Yhden naisen henkilökohtainen meikkivoide- tai ripsivärivalinta voi tuntua ympäristön hyvinvoinnin edistämisen kannalta minimaaliselta teolta arjessa, mutta yksittäisistä meikkipusseista koostuu yllättäen kokonainen kosmetiikkakuluttamisen kulttuuri. Jos haluat nähdä kaupoissa enemmän ja monipuolisemmin luonnonkosmetiikkaa, valitse sitä. Edistä valinnoillasi sitä kulttuuria, joka tuntuu sinusta kestävältä.”

 Marimekon Oiva-sarjan astiat ovat olleet mun suosikkeja siitä asti, kun muutin pois kotoa, eli mmm sellaisen 8 vuoden ajan. Panostan juttuihin, joista tiedän tykkääväni vuosia – sen sijaan en ole selvittänyt, missä nämä on valmistettu, mutta pitkä käyttöikä tekee hankinnasta jollain tapaa ekologisen. Kupissa on Arvid Nordquistin luomukahvia jonka pavut on jäljitettävissä ja joiden hiilijalanjälki on hyvitetty. • Jokainen yksittäinen ostos voi olla parempi valinta: Tony’s Chocolonely esimerkiksi haluaa muuttaa kaiken maailman suklaan orjatyövoimattomaksi ja reiluksi – vielä tilanne ei todellakaan ole hyvä, se selviää esim. näistä Finwatchin raporteista täältä ja täältä.

 

x Pyydä lähikauppaasi fiksumpia vaihtoehtoja. Luomuvaihtoehtoja, lähituottajien tuotteita, muovittomia ja pakkauksettomia vaihtoehtoja, kasvipohjaisia uutuuksia ja eettisesti valmistettuja vaihtoehtoja. Mun entinen lähikauppa otti valikoimiinsa ihan kaiken, mitä heiltä pyysin, joten uskon, että tässä piilee hyödyntämätön voima! Ehkä sitä usein ajattelee, ettei omalla toiveella ole väliä, mutta jos toiveita tulee useammalta tyypiltä, kertaantuu vaikutus samantien. Nyt me vain tottumuksesta ostetaan kiireessä sitä, mitä sattuu olemaan saatavilla.

x Vaihda sähkösi ekosähköön – mikään energiantuotanto ei ole täysin ongelmatonta, mutta uusiutuvista energianlähteistä tuotettu energia on fiksumpi valinta. Olen vaihtanut ekosähköön niin monta vuotta sitten, etten enää tiedä miten suuri ero sähkön hinnassa on kestämättömämmin tuotettuun sähköön verrattuna, mutta tämän jutun mukaan kuukausitasolla ero olisi vain n. 4-5 €. Aika pieni rahallinen panostus, mutta suuri teko ympäristön hyväksi. Lisätietoja ekosähköstä esim. täällä.

Hyvin eletty vastuullinen opas

Kaksi lemppariani; inspiroivia & innostavia paasaamisen ja syyllistämisen sijaan. Karita Sainio – Hyvin eletty & Otso Sillanaukee – Zero Waste. Jos et halua ostaa, lainaa kirjastosta tai valitse e-kirjana. 

 

x Ota selvää asioista. Lue! Lue lehtiä, uutisia ja kirjoja. Kuuntele mitä muilla on sanottavaa, keskustele. On ihan ok, ettei tiedä kaikkea. On ihan ok muuttaa mielipidettään kun oppii uutta. Täällä mun muutamat lukuvinkit aiheeseen liittyen.

x Välttele kertakäyttötuotteita ja pakkauksia, joiden kierrättäminen on hankalaa. Tosi monista arkisista kulutustuotteista on saatavilla esimerkiksi muoviton versio (esim. pillejä saa lasisina tai bambusta valmistettuina. Ja pumpulipuikot, niistä on tarjolla sekä muovisia että pahvisia versioita eikä raaka-aineella ole käytön kannalta mitään väliä – joten valkkaa pahvinen versio).

Yksittäistä tuotetta valitessa voi olla vaikea sanoa tai saada selville, onko esim. muovinen tiskiharja bambusta valmistettua tiskiharjaa epäekologisempi siinä vaiheessa, kun se on tullut tiensä päähän, mutta valintoja voi pohtia raaka-ainetasolla ja oman käytön suhteen. Bambusta valmistettu harja on lähtökohtaisesti uusiutuvasta materiaalista valmistettu kun taas muovinen, öljypohjainen harja voi kestää käytössä vuosia, jos sitä pesee välillä pesukoneessa.

Tähän kategoriaan menee myös verkkokaupoissa shoppailu; oletteko noteeranneet, millainen määrä muovia yhdestä tilauksesta jää jälkeen? Voisitko suosia kivijalkoja verkkokaupan sijaan, jättää turhat muovipussit ja pakkausmateriaalit kauppaan tai suosia putiikkeja, jotka esim. käyttävät RePack-pakkausta? Myös take away -ruuasta tulee melkoisesti jätettä, mutta jos joskus on tilattava ruokaa kotiin, kantsii valita mahdollisuuksien mukaan fiksummin. Wolt listaa sivuillaan ekopakkauksia käyttävät ravintolat, sekin on askel parempaan suuntaan vaikkei vielä vähennäkään jätteen määrää merkittävästi.

x Kompensoi hiilidioksidipäästösi. Pohdi matkustamista kriittisesti ja kun matkustat, kompensoi hiilidioksidipäästösi. En tiedä, millaisella kompensoinnilla olisi oikeasti eniten väliä, mutta se on vähintä mitä voi tehdä. Tämän jutun mukaan päästöjä kannattaisi kompensoida uusiutuvaan energiaan sijoittamalla. Tämän jutun perusteella taas esim. soiden suojeluun satsaaminenkin voisi olla loistava idea – sen voi tehdä vaikka täällä. Hiilidioksidipäästöjä voi kompensoida myös esimerkiksi täällä. Ostin juuri palan metsää Luonnonperintösäätiöltä hiilidioksidipäästöjeni kompensoimiseksi – olen lentänyt tänä vuonna ja tulen lentämään vielä loppuuvuodesta, joten tämä lienee vähintä mitä voin tehdä.

Kierrätä. Käytä uudelleen. • Liiku mahdollisimman paljon kävellen ja pyörällä – ja suosi julkista liikennettä aina, kun sun pitää siirtyä kulkuneuvolla paikasta toiseen.
Ja hei, hanki pyörään kori – se tekee kaikesta roudailusta NIIIIN paljon helpompaa! 

x Seuraa somessa tyypejä, jotka puhuvat näistä asioista. Jos sun lempparivaikuttaja ei koskaan ota kantaa mihinkään sun mielestä oikeasti tärkeään, mieti, voisitko ehkä seurata jotain sellaisia tyyppejä, jotka puhuvat näistä asioista ja omalla esimerkillään tuovat parempia vaihtoehtoja esille myös niitä alleviivaamatta? Mun omia suosikkejani just nyt:

@sugarhelsinki – mun työpaikan, eettisille & ekologisille brändeille pr:ää ja viestintää tekevän pr-toimiston Insta. Jaetaan täällä kiinnostavia juttuja, tyyppejä ja brändejä – kaikki vastuullisuuskärjellä
@sparksustainability – Laske oma hiilidonitsisi ja lue vinkit, miten pienentää omaa hiilidioksidipäästömäärää. Spark Sustainabilityn Insta Storiesit ovat olleet tosi mielenkiintoisia!
@anniinanurmi – Nurmi-vaatemerkin perustaja ja vastuullisuusvaikuttaja, joka jakaa instassa fiksuja vinkkejä ja kriittisiä ajatuksia
@psolenvegaani – Minni ja Paju inspiroivat omalla esimerkillään kokeilemaan vegaanisia vaihtoehtoja. Täältä löytyy erityisen hyviä arkireseptejä.

& lue nämä postaukset:

Stella HarasekIlmasto muuttuu ja meidän täytyy myös
MuslaHullun kuluttajan pohdinnat
Vilma P.Ilmiöitä
The Wilde ThingsKun ympäristön suojelusta tuli uskonnonkaltainen
AamukahvillaTuhoan maailmaa työkseni – lentämisen epäekologisuudesta
Home via LauraNäin kompensoit lentopäästöt
MonaAhdistusta, ristiriitaisia tekoja ja tunteita

Valitse fiksummin uutta ostaessasi: osta Suomessa valmistettua (R-Collectionin neule), suosi hyväksihavaitsemiasi luottobrändejä, jotka kestää
– ja muutoin osta mahdollisimman paljon second handina. Koska conscious is cool (kuva: Sugar Helsinki) ♥

 

x Muista, ettet ole yksin, etkä voi kantaa kaikkea taakkaa omilla harteillasi. You can’t do all the good in the world but the world needs all the good you can do. Lisää loistavia vinkkejä kaimani Idan superkauniissa blogissa.

On supertärkeää pitää huolta omasta ja läheisten hyvinvoinnista eikä kuluttaa itseään murehtimisella loppuun. Yksin ei voi tehdä kaikkea ja se kantsii muistaa. Mutta me kaikki voidaan tehdä parhaamme – koska eihän ole mitään järkeä virtsata omiin muroihin siksi, että Intiassakin (kuulemma) tehdään niin.


Hitto tää postaus oli vaikea kuvittaa! KAIKKI mitä nostaa esille, on jonkinlainen valinta. Se, mitä mun kipoissa ja kupeissa on, on valinta. Se, onko ne kipot ja kupit ne samat jotka on näkyneet kuvissa jo tän kahdeksan vuoden ajan vai onko ne joka postauksessa erit, on valinta. Onko mun asukuvien vaatteet uudet vai vanhat vai lainassa, on valinta. Vai onko mulla asukuvia ollenkaan, sekin on valinta.

Se, että olisin kuvittanut tän näteillä auringonlaskukuvilla olisi ollut valinta olla ottamatta kantaa yksittäisiin ostopäätöksiini, mutta sellaiset kuvat eivät olisi ehkä palvelleet tämän postauksen sisältöä. Siksi näätte tässä postauksessa kuvia mun arjesta ja kuvateksteissä ajatuksia mun valintojen takaa. Pieniä parempia tekoja, jotka toivottavasti koko ajan kannustavat sekä mua että teitä valitsemaan valinta kerrallaan fiksummin.

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Huippu postaus! Kirjoitin sattumalta aikaisemmin tänään myös postauksen otsikolla ”pieniä vaivattomia ekotekoja arkeen” joten great minds think i like :D Ihanaa, että tästä aiheesta puhutaan entistä laajemmin! Sulla tosin on aina tosi hyvä meininki täällä, tykkään!

  2. Ihana postaus! Mukava huomata että itse jo joitain näitä tekeekin.
    Olisin muutamaa vinkkiä ollut vailla.. Dr.Martensit on ollut nyt hankinnan päällä jo kauan, mutta en tiedä niistä malleista, kun niitä tuntuu olevan niin montaa.. Mitkä popot sulla on?
    Olisin myös halunnut mahdollista vinkkiä suht edulliseen päivävoiteeseen ja seerumiin luonnonkosmetiikan puolelta. Mossan öljycoctaili on iltarutiinissa käytössä, mutta on liian tujua tavaraa aamurutiiniin kun sekaiho rasvoittuu päivän mittaa. Olisiko aamurutiiniin jotain sopivaa seerumia ja kasvovoidetta vinkata? :-)

    Huonosti koskaan kommentoin mutta kaikki viime postaukset kyllä olleet niin huippuja, jatka samaan malliin!

  3. Ihanaa Ida, että nostat tärkeitä asioita esille! Blogimaailmassa on niin paljon tyyppejä, jotka vaan kuluttaa ja kannustaa seuraajiaankin kuluttamaan sen enempää kulutettavia asioita miettimättä yhtään pidemmälle. Arvostan suuresti ja toivon, että vinkit tulevat käyttöön mahdollisimman monilla! <3

  4. Ihan huippua, kun on sunlaisia tyyppejä, jotka kannustaa positiivisella asenteella näihin, oikeesti tärkeisiin, juttuihin ja tekoihin! Ja saahan tästä samalla hyvää vertaistukea (: