Jääkaapin sisältö & mitä syön päivässä

/// ruokaTags: , , , , , ,

* Kaupallinen yhteistyö Food Market Herkku & Asennemedia

 

Yksi mun blogihistorian toivotuimpia postauksia on kaikenlaiset mitä syön päivässä / viikossa -tyyppiset postaukset ja ruokapäiväkirjat, mutta jostain syystä en ole koskaan tehnyt kovin kattavaa postausta aiheesta. Ystäväni kysyi multa yhden illalliskeskustelun aikana, että voisinko joskus kertoa ihan konkreettisesti mitä syön päivässä, sillä hän haluaisi jättää lihan pois ruokavaliostaan muttei keksi mitä söisi lihan sijaan.

Kokosin postaukseen mun tyypillisiä ruokia viikon varrelta ja sen, mitä syön päivässä: aamupalan, lounaan, välipalan, illallisen ja mahdollisesti pienen iltapalan. Toivottavasti iisit arkireseptini inspiroivat kokeilemaan jotain uutta raaka-ainetta tai muistamaan, että aiiivan, nyt on punakaalisesonki ja jep, olinkin unohtanut silmusalaatin helppouden! Tämä postaus on tehty yhteistyössä Food Market Herkun kanssa joka on mielestäni Helsingin paras ruokakauppa.

Satokausikalenteri tammikuu
Aamupala ida365

Aamupala ida365

eri päivä, sama aamupala

Aamupala: 

Tämä on aina kotona ollessa sama: kaurapuuroa mustikoilla tai muilla pakastemarjoilla, pähkinöillä (ja/tai siemenillä) ja hunajalla sekä lorauksella kauramaitoa. Kahvi mustana ja jos on aikaa (=viikonloppuisin ja perjantaisin), itsetehtyä mehua tai smoothie. Mehujen ja smoothien reseptit postauksen loppupuolella.

Jaksan tällä hyvin lounaaseen asti, mutta jos lounas venyy kovasti, saatan syödä jonkin hedelmän tai pari töissä. Usein myös juon kupin tai pari yrttiteetä toimistolla ennen lounasta.

Food Market Herkku

Pakko hehkuttaa tässä välissä, että rakastan uutta Food Market Herkkua. Täytyy myöntää, että kun Stockan Herkun uudistumisesta ja myynnistä uutisoitiin, pelkäsin, että Herkku menisi huonompaan suuntaan. Mutta mitä vielä; valikoima on ainakin mun näkökulmasta pysynyt hyvänä ja parantunutkin ja tykkään siitä miten kaunis kauppa Food Market Herkku on. Erityispisteet annan Satokausikalenterin kanssa tehdylle yhteistyölle, joka näkyy hevi-osaston sesonkitarjonnan korostamisena sekä laajana valikoimana kauden parhaita hedelmiä ja kasviksia.

Food Market Herkku on mun suosikkini mitä tulee suurimpiin ruokakauppoihin ja siellä tulee käytyä hoitamassa ruokaostokset miltei viikoittain, kun oma lähikauppa on valikoimaltaan melkoisen rajallinen. Tykkään myös siitä, miten monia tuotteita voi ostaa irtona lähikauppaani verrattuna: appelsiinit, chilit, avokadot ja inkiväärit voi ostaa ilman pakkauksia.

Kurkataanpas sinne jääkaappiin seuraavaksi!

Ida365 jääkaapin sisältö

tahnoja, kastikkeita, öljyjä

Ida365 jääkaapin sisältö

Kaslinkin luomukauramaitoa ei löydy muista mun lähikaupoista,

onneksi Food Market Herkusta löytyy!

Mitä mun jääkaapista löytyy?

Kauramaitoa, juureksia, salaatteja, tuoreita yrttejä, hilloja, tahnoja (tahini, hasselpähkinä), juustoa, soijakastiketta, sinappia, pestoa, probiootteja ja muita vitamiinivalmisteita, tofua, hummusta, mehua, luomuvoita, viiniä.

Kuiva-ainekaapissa on aina paljon erilaisia siemeniä ja pähkinöitä, spelttijauhoja, kvinoaa, kikhernepastaa, sipuleita, hunajaa ja luomumausteita. Hedelmäkulho täyttyy ja tyhjenee sesongin hedelmistä. Välillä ostan leipää, välillä näkkäreitä ja aika usein teen itsekin siemennäkkäreitä tai pataleipää. Pakkasessa on marjoja ja pakastettuja ruoka-annoksia sekä pari pussia vanhemmilta saatua hirvenjauhelihaa.

Pyyhin teitä varten jääkaapin hyllyt, mutta sisältöä en karsinut. Tuosta ylemmästä kuvasta näkee myös sen, että käänsin vahingossa hyllyjä pyyhkiessäni kylmyyden täysille ja illalla asian huomattuani jääkaappi olikin miltei jäässä – hyvä Ida :D

Ida365 ostoskorin sisältö

Mitä ostan kaupasta?

Mun peruskauppakassin sisältö näyttää usein tältä: kauramaito, kaurahiutaleet, satokauden hedelmiä ja kasviksia, avokadoa, kivennäisvettä. Luomua ja reilua kahvia. Välillä luomukananmunia tai juustoa. Aika usein joku tuore yrtti, chiliä. Tofua, pähkinöitä tai siemeniä.

Koetan suosia mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita, mutta välillä ostan mieluummin muoviin pakatun luomutuotteen kuin tavallisen ilman muovia, enkä oikein osaa sanoa kumpi on fiksumpi vaihtoehto. Fiksuin lienee kuitenkin se, että syö kaiken mitä ostaa; ruokahävikki on varmasti isompi ongelma kuin yksittäinen kääre.

ida365 arkilounas

Lounas / illallinen:

Syön lounaan aika usein jossain lähialueen ravintolassa, mutta pyrin tekemään eväät edes kerran viikossa, koska ulkona syöminen ei aina ole kovin terveellistä (nepalilainen tai sushi saattaa houkuttaa turhan usein) eikä varsinkaan edullista, mutta ajankäytöllisesti usein ainut järkevä vaihtoehto.

Kun teen eväät, teen ne niin, että teen edellisenä iltana isomman satsin ruokaa ja valmistan samalla seuraavan päivän lounasannoksen. Tässä iltaruokana ja seuraavan päivän lounaana uunissa paahdettuja punajuuria, lehtipersiljaa, babypinaattia, tulista Silmusalaattia, vuohenjuustoa, avokadoa, siemeniä, oliiviöljyä ja siemennäkkäriä sekä lusikallinen hummusta. Olin vähän kiireessä ruokaa tehdessäni, joten siitä puuttuu kvinoa, jonka normaalisti keittäisin tällaisen annoksen kaveriksi.

Kasvispiirakka

Viime viikolla tein nuupahtaneista kasviksista kasvispiirakan, sillä piirakkaan on helppo ujuttaa sipulit, parsakaalit, paprikat, kesäkurpitsat ja tomaatit vaikka ne olisivat jo aika heikossa hapessa eivätkä houkuttelisi enää sellaisenaan. Kaikki tällaiset ruokahävikkiä minimoivat annokset ovat mun vakkareita; smoothiet ja mehut menevät samaan kategoriaan, niihinkin voi ynnätä mukaan vaikka mitä!

Kun kuivakaapista löytyy aina spelttijauhoja ja jääkaapista luomuvoita, on piirakkapohja iisi ja nopsa tehdä. Täytteeseen laitoin kaurakermaa ja luomukananmunia sekä juustonrippeet. Tarjoilin piirakan silmusalaatin jämän ja tomaattien kera. Tomaatit eivät kyllä ole sesongissa nyt eikä niitä ehkä pitäisi ostaa tähän aikaan vuodesta ollenkaan, mutta jostain vanhasta tottumuksesta nappaan ne helposti ostoskoriin.

Punakaali sesonki tammikuu

Tältäkin mun annokset usein arkena näyttävät. Kvinoaa, mustapapuja, tomaattia, avokadon puolikas, raastettua punakaalia, manteleita ja auringonkukansiemeniä. Loraus oliiviöljyä, kuivattua chiliä ja ravintohiivahiutaleita (jotka ovat mulle ihan uus juttu, vaikka oon tiennyt näistä vuosia).

Vihersmoothie

Välipala: 

Vihersmoothie. Mun vakkariin tulee babypinaattia (tai kotimaista pakkasesta), tuoreita yrttejä (esim. basilikaa tai minttua, mitä nyt kaapissa on) mangoa, banaania, tyrniä, inkivääriä, seesaminsiemeniä tai cashew-pähkinöitä, kauramaitoa, kardemummaa. Vihrejauheita jos sellaisia sillä hetkellä on käytössä. <

Kaveriksi pari pähkinää tai pari palaa siemennäkkäriä, jotta välipalassa olisi myös proteiinia. Nuo Hermanin näkkärit ovat muuten ihan hullun hyviä! Kun en jaksa tehdä itse tai vien juhliin esim. juustoja, ostan näitä kaveriksi. Rosmariinilla maustetut ovat superhyviä ja vehnättömiä.

Koska teen paljon smoothieita kotona, en useinkaan osta niitä valmiina varsinkaan Suomessa, koska usein kotona tehty smoothie on parasta. Food Market Herkun smoothievalikoima on onneksi kuitenkin tosi kiva, samoin se mehukone, jolla saa tehtyä tuorepuristettua appelsiinimehua. Erityisen mainio, jos ei omista mehustinta! Sekä mehukone että smoothiet ja fruitiet löytyvät lähekkäin, Fresh Barista, heti heviosaston jälkeen. Ja jos tykkäätte hyödyntää puolivalmisteita arjen kiireessä tai napata take away -annoksia mukaan, kantsii kurkata Natan blogista hyvät vinkit Meals & Bites -osaston uudistetusta tarjonnasta.

Sesonki mehut itsetehty

Sesonkimehut: 

Kuten kirjoitinkin, niin tykkään ihan älyttömän paljon siitä, että Food Market Herkussa on selkeästi esillä kuluvan sesongin hedelmät ja kasvikset. Nyt on sekä veriappelsiinin, kotimaisen punakaalin että sweetien sesonki. Myös persimonit näyttävät olevan aika hyvässä hapessa! Ja granaattiomenat ja avokadot.

Veriappelsiini on todellinen c-vitamiinipommi ja sweetiessä taasen on tuplasti enemmän kuitua kuin omenassa. Jotta kuitu saataisiin hyödynnettyä, kannattaa sweetie syödä sellaisenaan kuorittuna, mutta maun kannalta sitä kantsii kokeilla myös mehustaa. Tuo kivasti kirpsakkutta ja raikkautta omenan, mintun ja kurkun rinnalle itsetehdyssä mehussa.

Vihreä mehu:
3/4 kurkkua, kourallinen tuoretta minttua, 2 omenaa, sweetie, puolikas lime

Oranssi mehu: 
4 veriappelsiinia, 3 porkkanaa, kämmenen kokoinen pala inkivääriä, 2 omenaa

Ida365 mehustin

Jos veriappelsiinit kiinnostavat, niin pakko vinkata, että tämä vuosi sitten kehittämäni veriappelsiinirisotto on ihan taivaallisen hyvää! Ja koska toisten jääkaappien sisällöt kiinnostavat ihan hulluna (melkein enemmän, kuin kylppärinkaapin sisältö), niin kuulisin mieluusti, löytyykö teidän jääkaapeista samoja vakkarijuttuja? 

6 kommenttia

  1. Avatar Heleää /// 21/01/2019 / 11:15:41

    Vau, pakko sanoa että vaikutat elävän tosi esimerkillisesti. Itellä jää vielä ihan ajatuksen tasolle esim. tollanen nahistuneista vihanneksista piirakan tekeminen. Harmittaa että tulee ihan liikaa hävikkiä. Biojätteeseen ruokaa kipatessani mietin aina että heitän enää nää pois ja ens kerralla käytän kaiken.

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 23/01/2019 / 16:32:55

      Moikka Heleää! Kiva että kommentoit. Toivottavasti tää oli just sellainen inspis joka jää sulle takaraivoon, että ens kerralla kun mietit että hitto, nääkin ehti nahistua, niin keksitkin ehkä hyödyntää ne jotenkin? :) Piirakka ja smoothiet ja mehut on oikeesti paras tapa jemmata, myös sosekeitoissa toimii nahistuneempikin juures.

      Vastaa
  2. Avatar Emma Saramäki /// 21/01/2019 / 14:10:44

    Moikka Ida! Hei ihan mielenkiinnosta kyselen kun opiskeleb vastuullista liiketoimintaa ja kestävää johtamista, että millainen koulutus sulla on? en oo varma ootko sen joskus maininnut mutta ei oo ainakaan sattunu silmään☝ t. Emma

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 24/01/2019 / 14:39:54

      Moikka Emma!

      Olen koulutukseltani liiketalouden tradenomi, viestintä- & markkinonintierikoistumisenani :) Mun kestävyys- ja vastuullisuusosaaminen tulee pitkälti omasta kiinnostuksesta alaan – hyvä match kaupallisen koulutustaustan kanssa.

      Vastaa
  3. Avatar -jenni- /// 21/01/2019 / 22:13:05

    Herkullisen oloista ruokaa! Olen itsekin pääasiassa kasvissyöjä (jo teinistä saakka), mutta syön välillä myös riistaa, koska mies metsästää. Päädyn itse aina tekemään samoja kasvisruokia: kasviscurrya, avokadopastaa, kasvismakaronilaatikkoa, uunijuureksia, erilaisia keittoja jne. Pitäisi varmaan opetella uusia resepetejä. :D Nyt kun on tullut nyhtökaurat ja muut, tuntuu että perinteiset linssit, soijarouheet, kuivatut pavut ja muut on menettäneet suosiotaan. Onhan ne työläämpiä, mutta niin paljon edullisempia. On tosin ihan mahtavaa, että kasviseineksiä ja puolivalmisteita on nykyään niin hyvin. Ja kauramaitoa! Mifua en ymmärrä.

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 24/01/2019 / 15:21:29

      Moikka Jenni!

      Joo, vähän sama juttu, että samoja ruokia tässä kierrätetään vuodesta toiseen hehe :D Pavut ja linssit mulla tosin on viikoittain vakikäytössä, mutta musta on kivaa että just härkikset ja nyhtikset on olemassa. Ja kauramaito! Mifu ei oo munkaan juttu kun koetan minimoida maitotuotteet muutenkin.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.