Täydellinen kombo: kupliva cava ja tapakset

/// ruokaTags: , , , ,

* Yhteistyössä Asennemedia ja Jaume Serra

Huomenta! Joko siellä on selvitty tapaninpäivän tansseista? :-D

Vielä saa levähtää pari päivää loman merkeissä ja sitten vaihtuu vuosi ja alkaa taas uudet kujeet. Mun vuosi vaihtuu ihanien tyyppien seurassa, hyvää ruokaa ja kippisteltävää unohtamatta. Mitä sitä sitten muuta oikeastaan tarvitaankaan? Ehkä tinan valamista tai tähtisadetikkuja? Ja tietysti hyvää kuohuvaa – sen ja ruuan suhteen mulla on teille pari vinkkiä!

Jos suunnitelmat ei ruoka- ja juomapuolen osalta ole vielä selvät, niin mulla on helppo ehdotus: pistäkää pystyyn tapas-bileet kuohuvan kera! Uudenvuoden kemuissa täytyy tietysti olla ainakin pullollinen kuohuvaa keskiyön kilistelyjä varten, mutta itse nautiskelen kuohuvaa mielelläni myös ruuan kanssa. Vietettiin pari viikkoa sitten tapas-iltaa, joten ajattelin vinkata uusivuosi mielessä parista helposta pikkusyötävästä ja niille sopivasta cavasta.

Meidän tapas-pöydästä löytyi marinoituja paprikoita ja herkkusieniä, oliiveja, hunajapaahdettuja pähkinöitä, manchego-juustoa, jokirapusalaattia, artisokan sydämiä, rosmariinileipää ja lihansyöjille ilmakuivattua kinkkua. Suhteellisen yksinkertaisista jutuista tulee kattava ja monipuolinen kattaus ja teema pysyy yhtenäisenä, vaikka jokainen juhlavieras toisikin pöytään jotain tarjottavaa. Eikä muuten ole iso vaiva valmistaa näitä herkkuja ihan itsekseenkään; artisokille ja oliiveille ei tarvitse tehdä mitään ellei halua ja paprikat ja herkkusienet voi marinoida samalla reseptillä. Nerokasta! Ohje alla.

Marinoidut paprikat:
useampi suippopaprika, esim. 4-6 kpl

oliiviöljyä
valkoista balsamicoa
pikkuisen sitruunamehua
valkosipulia (1-2 kynttä)
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
ripaus suolaa

Paprikat paahdetaan uunissa niin, että kuoret mustuvat (tai tulevat täplikkäiksi) ja irtoavat helposti. Sitten kuoret irrotetaan ja paprikat pilkotaan suupaloiksi. Valmista marinaadi sekoittamalla loput raaka-aineet keskenään ja laita paprikoiden kanssa esim. tiiviiseen hillopurkkiin. Kannattaa maistella marinaadia, määrien kanssa ei tarvitse olla turhan tarkka. Valmis tarjottavaksi heti, parhaimmillaan muutaman tunnin kuluttua. Voit valmistaa esim. edellisenä iltana. Sama marinadi sopii myös herkkusienille, jotka tarvitsee vain pilkkoa ennen marinoimista.

Tapas-herkkujen kaveriksi sopii täydellisesti erittäin kuiva cava, Jaume Serra Cava Brut – joka on muuten viime vuoden HS:n cava-testin voittaja! Edullinen, reilu 8 euroa maksava cava sopii myös pelkkään kippistelyyn. Sitä kuvaillaan erittäin kuivaksi, keskihapokkaaksi, sitruksiseksi, viheromenaiseksi ja kevyen paahteiseksi. Sitruksinen ja viheromenainen ainakin ovat kuvauksia, joita olen etsinyt aiemminkin kuohuviiniä valitessa. Jaume Serrasta tuli kertaheitolla suosikkini, sillä erittäin kuivasta cavasta tulee mieleen Barcelona, ah.

Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia ei saa kommentoida tässä postauksessa. 

8 kommenttia

 1. Sofia /// 27/12/2015 / 13:04:29

  Mulla olis ihan aiheeseen liittymätön kysymys: tilasin sun inspiroimana Biodellyltä sitä Nafhan kukkaisvettä, ja voiko tosiaan olla että purkissa lukee sen kestävän vain 2kk hyvänä? Okei, luonnonkosmetiikalle se on ymmärrettävää, mutta itse en ainakaan kerennyt käyttää kuin puolikkaan pullollisen ja tosiaan 2-3 kuukauden kieppeillä suihkeeseen ilmestyi outo sivuhaju ja tuntuu kun se vaikuttaisi ihon kuntoon huonontaen sitä. Onks sulla käynyt näin? :(

  Vastaa
  • ida365 /// 27/12/2015 / 13:49:31

   Heippa Sofia!

   Meinaat varmasti Dabban kukkaisvesiä, mutta siis joo, niiden säilyvyys on avaamisesta 2kk. Mä saan helposti käytettyä yhden putelin about kahdessa kuukaudessa; kasvoveden/kukkaisveden kanssa ei kannata pihistellä, vaan suihkia niin, että kasvot ovat ihan kosteat. Sitten taputella kasvoja kevyesti, jotta kukkaisvesi imeytyy ja tekee ihostasi kimmoisamman ja tasaa ph-arvot vesipesun jälkeen. :-) Harmillista, että et saa käytettyä pullollista niin nopeasti!

   Dabban kukkaisvesissä on täysin luonnollinen säilöntäaine, jonka takia vesi ei säily tuon pidempään. En kuitenkaan usko että se on pilaantunut, ellei sitä ole säilytetty kuumassa tai auringonvalossa. Jouluna suihkin äidin Piparminttu-kukkaisvettä ja se tuoksui normaalille, vaikka taitaa olla kohta puoli vuotta vanha. :D Jos tuntuu että se vaikuttaa ihosi kuntoon huonontaen, niin sitten ei tietenkään kannata käyttää pullollista loppuun. En oo koskaan huomannut tuollaista, mutta aina loppua kohden musta tuntuu, että iho alkaa olla niin tottunut tuotteeseen, ettei se samalla tapaa tehohoida ihoa (siksi käytän vuorotellen siankärsämöä ja mesiangervoa – kun edellinen loppuu, otan käyttöön toisen kukkaisveden, ettei iho tottuisi liikaa yhteen kasviin). Voisikohan sulla olla kyse samasta?

   Kun palaan töihin uuden vuoden jälkeen, voisin laittaa Dabban valmistajille viestiä aiheesta ja kysellä, miten he ovat tutkineet tuotteiden pilaantumista. Mä palaan sulle mailitse tai tänne kommentilla kun oon selvittänyt! :-)

   Vastaa
   • Sofia /// 28/12/2015 / 03:05:08

    Voi ihanaa mikä vastaus! Ja tosiaan juu Dabban… mitähän oikein ajattelin :D

    Ehkä tosiaan pihistelen itse liikaa ton käytössä, vaikkei hinta olekaan mikään mahdottoman suolainen.

    Itselläni oli tosiaan käytössä vadelmanlehti, ja huomaan siinä selkeän ummehtuneen, melkein homeisen hajun.

    Tykkäsin kuitenkin suihkeen alkuperäisestä (ennen tätä sivuvaikutusta) vaikutuksesta ja fiiliksestä iholla, joten aion tilata pari eri pulloa ja koettaa vaihdella niiden välillä, kiitti vinkistä!

    Kuullaan sit siitä pilaantumisesta, voihan olla et mulle sattui vaikka joku maanantaikappale :)

    Vastaa
    • ida365 /// 28/12/2015 / 11:06:41

     Noniin, palataan siis asiaan! :-) mä voin kysyä mun siskolta onko sen vadelmanlehdelle käynyt mitään, muistaakseni hänellä on ollut se käytössä.

     Joo, ei kantsii pihistellä, aamuin illoin saa suihkin kasvot kosteiksi. Oon tässä lomalla lukenut Katja Kokon Aidosti kaunis -kirjaa ja siinä korostetaan tuota kasvovedellä lotraamisen tärkeyttä monessa kohdassa. :-D Palataan hei vielä alkuvuodesta!

     Vastaa
 2. Salla /// 27/12/2015 / 18:08:06

  Taas vaivaan sua ruoka-aiheisella kysymyksellä :-D Olis tarkotuksena mennä uudenvuodenaattona ystävän kanssa syömään (treella) ja hän antoi mun vastuulle keksiä jonkun ravintolan, missä käytäis murkinalla. Ystäväni ei syö punasta lihaa, kanaa eikä käytä maitotuotteita (mutta ei ole ihan vegaanikaan), itse syön kalaa, mutta muuten olen ”kasvissyöjä”. Tuleeko sulle mieleen mitään raflaa, mihin voitaisiin mennä? :) Toki varmaan monessa paikassa saa pyytämällä esim. vegaanin annoksen, mutta tuntuu että vaihtoehtoja on liikaa…

  Vastaa
  • ida365 /// 27/12/2015 / 18:25:47

   Hmm, oisin sanonu Sitkon, mutta pizzoissa on toki juustoa joka ei taida ystävällesi siis sopia. Maka Sushi on herkullinen, niiden vegesushit myös, mutta miljöö ei oo hienompaan istuskeluun sopiva, joten mites ois Nomu tai Maruseki kalasta tykkääville? :-)

   Entä ootteko käyny Masu Asian Bistossa? Ihan törkeen hyvä se niiden kasvisruoka-annos (vaikka vaihtoehtoja on vaan yks) + alkuun vaikka puoliks susheja tai muita kasvisalkupaloja, ihan älyttömän hyviä! <3 Täällä teaseri: http://ida365.fi/2015/09/10/aiti-tytar-ilta/

   Hmmm, sit tulee tietty mieleen Bertha jos haluaa syödä oikein fiinisti, mut voi olla ettei siellä oo tilaa enää. Toivottavasti joku noista ois mieleenne :-)

   Vastaa
   • Salla /// 29/12/2015 / 12:45:40

    Saatiin varattua pöytä Nomusta! Namm, en malta odottaa. Kiitos taas vinkeistä :)

    Vastaa
    • ida365 /// 29/12/2015 / 13:30:41

     Oi jes, hyvä! Ne soijachilivalkosipuli-pavut on ihania, samoin sushit ja sashimit aaah.

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.