Yllätysvieraiden varalle

& juoma, ruoka
8 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö Perlage Sgàjo & Asennemedia

Tiedättekö sen fiiliksen, kun haluaisitte panostaa kauniiseen kattaukseen tai tarjota jotain spessua kylään tuleville vieraille, mutta aikaa ei yksinkertaisesti ole minkään kovin ihmeellisen loihtimiseen? Hear hear!

Olen ollut tässä tilanteessa parikin kertaa ja oppinut niistä jotain, joten mulla on teille pari aika nerokasta vinkkiä. Ensimmäinen niistä on tärkein: pidä jääkaapissa aina pullollinen proseccoa kylmässä yllätysvieraiden varalta. Aina.

luomu ja vegaani prosecco perlage sgajo

First things first, eli prosecco-suositus: Perlage Sgajon vegaaninen luomuprosecco. Koetan valita luomua juomaksi aina, kun tiedän hyvän tarkoitukseen sopivan luomuvaihtoehdon. Tämä Perlage Sgàjon luomuprosecco on mainio ja se on vieläpä vegaaninenkin, eli menee kaikenlaisia ruokavalioita noudattavalle.

Proseccot ovat mun ykkösvalintani aina kun ostan kuohuvaa; italialaiset proseccot ovat usein maultaan hedelmäisiä ja raikkaita, vaikka olisivatkin sokerimääränsä puolesta kuivia tai erittäin kuivia – tykkään siitä kombosta kovasti.

Noniin, tärkein homma, eli kuohuva on nyt hoidossa ja valittuna, sitten siihen tokaksi tärkeimpään, jonka voi pahimmassa kiireessä skipata tyystin – yllätysvieraat ilahtuvat takuulla pelkästä kuohuvastakin. Jos haluat panostaa ja tarjota jotain, on superhelpot pikkusuolaiset leipäset  nopea, mutta näyttävä valinta.

Toimii, vaikket tietäisi millaista ruokavaliota vieraasi noudattavat (eli kannattaa pelata varman päälle ja tehdä tarjoiluista ainakin osittain vegaaniset ja gluteenittomat) ja vaikka ehtisit piipahtaa vain lähikaupassa.

PERLAGE SGÀJO vegaaninen luomu prosecco

Ostoslista:

  • Leipää! (ehkä myös gluteenitonta) Jos haluat panostaa, hae tuoretta lähileipomosta – tulee heti ekstrapanostusfiilis
  • Vegaanista tuorejuustoa (lähikaupoistakin löytyy nykyisin hyvin!)
  • Päälliseksi marjoja tai hedelmiä (karhunvatukat ovat näyttäviät, myös pensasmustikat ja mansikat toimii. Avokado toimii aina. Sekä persikat ja nektariinit niiden ollessa sesongissa. Päärynä on myöskin varma valinta!)
  • Tuoreita yrttejä (timjami toimii lähes kaiken kanssa ja näyttää superkauniilta)

+ Pinjansiemeniä tai rouhittuja pähkinöitä, jos tiedät, ettei vieraasi ole allerginen.
+ Mausteita tai esim. balsamicoa koristukseksi

Leikkaa leipä, laita reilusti vegaanista tuorejuustoa ja koristele leivät erilaisilla täytteillä. karhunvatukoiden ja paahdettujen pinjansiemenien kaveriksi sopisi hyvin myös hunaja, vegaaniseen versioon hunajan tilalle esimerkiksi agavesiirappi. Timjami näyttää yksinkertaiselta ja ihanalta isojen marjojen kanssa.

Avokadoleivän päälle sopii täydellisesti kuivatut chilihiutaleet ja pippuri ja leipä näyttää superihanalta, jos sen koristelee syötävillä kukilla tai yrteillä.

Mansikkaleivän päälle voi rouhia pähkinöitä, esim. pekaanipähkinöitä tai manteleita ja koristella leivän vaikkapa balsamicolla, joka on tuorejuuston ja mansikoiden kanssa ihanan klassinen yhdistelmä.

Tällaisia variaatioita voi keksiä loputtomasti lähikaupan hedelmävalikoiman mukaan. Ja mikä parasta; pärjäät yhdellä makuvariaatiollakin loistavasti! Jos haluat tehdä annoksista tapastyylisempiä, leikkaa leipä pienemmiksi paloiksi ja tee leivistä valmiita suupaloja.

vegaaninen luomu kuohuviini alko

Perlage Sgàjo Prosecco Extra Dry maksaa Alkossa 12,48 € ja sitä kuvaillaan maultaan kuivaksi, hapokkaaksi, päärynäiseksi, appelsiininkukkaiseksi, mandariiniseksi sekä hennon mausteiseksi. Se toimii loistavasti kasvisruokien ja salaattien kaverina (ja sipsien kanssa, testattu!), mutta myös seurustelujuomana tällaisen rennon pikkusyötävän kanssa.

Perlagen viinitila on perustettu vuonna 1985 ja se on edelleen perustajaveljesten suvun omistuksessa. Alkosta löytyy Sgàjon lisäksi myös pari muuta Perlagen tilan viiniä ja kuohuvaa. Perlagen Sgàjo on mulle tuttu pullo, mutten ole tajunnut että se on sekä vegaaninen että luomu – ja siihen nähden mielestäni varsin kohtuullisen hintainen. Tällainen pullo on myös varsin edustuskelpoinen lahjavieminen muiden luona kyläillessä.

yllätysvieraille tarjottavaa

kuvat & kuvien stailaus: Jasmin Helmi

Taiteiltiin nämä annokset ihanan Jasminin, uuden tuttavuuteni kanssa toissailtana ja Jasmin vastasi sekä kuvista että stailauksesta. Oli ihan hullun kiva toteuttaa nämä kuvat yhdessä ja tietty nauttia sitten kuvaamisen jälkeen herkuista ja prosecco-lasilliset. Jasmin on yksi taitavimmista ruokastailaajista jonka tunnen, katsokaa vaikka Jasminin instasta. Yks juttu on mulle mysteeri, vaikka näin sen toissapäivänä omin silmin: miten ihmeessä avokadon voi siivuttaa noin nätisti?! En ymmärrä.

Valviran ohjeistuksen mukaisesti alkoholia ei saa kommentoida, muut kommentit tervetulleita. 

 

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Ihania kesäisiä vinkkejä :)
    Ja piti kommentoida, että Jasmin on superihana ja kuvat hänen instassaan joka kerta yhtä kauniita!

    1. No älä muuta sano, Jasminin jutut on niin kauniita! <3

      Ja kiitos! :)

  2. siis haluisin että kävis joskus jotain yllätyskylässä, tapahtuuko tätä vielä ihmisten elämässä?? tuntuu että nykyään kaikkien menot suunniteltava puolta vuotta etukäteen… Tylsää!

    1. no toi on kyl oikeesti niiin totta ja niiin tylsää! yllätyskyläilyt best!! mää uskon vakaasti siihen että kesä on hyvää yllätyskyläilyaikaa!

  3. Onko sulla hei vitran sellaiset valkoiset tuolit puullisilla jaloilla vai muistanko väärin?