Flunssan ehkäisy ja hoito – kuinka torjua alkava flunssa

hyvinvointi
5 kommenttia

Kuinka parantua flunssasta nopeasti

Kuinka parantua flunssasta nopeasti on ehkä blogihistoriani suosituin postaus. Jengi palaa siihen uudelleen ja uudelleen – enkä ihmettele, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin sairastua flunssaan väärällä hetkellä. Onneksi flunssan torjumiseen ja lievittämiseen on monia kokeilemisen arvoisia keinoja ja väitän, että oon testannut niistä suurimman osan, hah. Jos mä satun sairastumaan niin kellään läheisellä ei oikeastaan ole mitään vinkkejä jaettavana, sillä kaikilla on tiedossa että mä testaan – ja oon jo testannu – joka ikisen keinon tervehtyä nopeammin tai estää alkava flunssa. Jos siis tiedätte vinkkejä, joita tässä tai aiemmassa postauksessa ei mainita, niin let me know!!! 

 

Perusasiat kuntoon: 

Aloitetaan tärkeimmistä: hyvät yöunet. Kun tuntuu, että flunssaa pukkaa, nuku kunnon yöunet ja vaikka päikkäritkin. Jos unet jää toistuvasti lyhyiksi, on sairastuminen ainakin omalla kohdalla lähes varma juttu. Varsinkin pitkään jatkunut univaje heikentää vastustuskykyä. 

Ja sitten toiseksi tärkein: ruokavalio. Oman kokemukseni mukaan tärkeintä on syödä säännöllisesti ja monipuolisesti. Yhdestäkään skipatusta lounaasta ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Jos on yhtään kipeä fiilis, välttelen maitotuotteita (ne lisäävät limaa nieluun), valkoista viljaa ja sokeria (saattavat ylläpitää matala-asteista tulehdusta elimistössä). Lämmin ruoka on mulle myös ehdoton tähän aikaan vuodesta; jos syön vain kylmää salaattia tai smoothieita, olen viluinen ja olo on jaksamaton. 

Ja kolmas: jos olo tuntuu kipeältä, ei kantsi lähteä tekemään hullua tai edes kevyttä treeniä salille. Joskus lempeä joogatunti tai vastaava ei pahenna tilannetta, mutta arvaatteko missä kohdassa yleensä mokaan? Kävelen liian vähissä vaatteissa salilta kotiin ja kylmetän itseni. Huh, ihan hölmöä. Toisaalta joogasalilla, jossa käyn, on toisinaan aika kova veto, joten olisi parempi pysyä kotona sieltäkin silloin kun on kipeä olo. 


Luonnolliset vitamiinit: Viridian, Terranova, Arctic Warriors

Wild Nutrition vitamiinit Pur hyvinvointikauppa

Hyvät vitamiinit & tärkeä probiootit: 

Sitten: vitamiinit kuntoon! Nappaan purkista päivittäin luonnollista D-vitamiinia tai -suihketta (etenkin talvella) ja pidän huolta, että syön kuuriluontoisesti esim. sinkkiä. 

Kun flunssaa pukkaa, otan reilusti C-vitamiinia (se on vesiliukoinen) ja sinkkiä tai esim. Wild Nutritionin Immune Support -valmistetta, jossa on sinkin lisäksi C- ja D-vitamiinia sekä seleeniä, kuparia, koppelokääpää, osterivinokasta ja seljanmarjauutetta buustaamassa vastustuskykyä. Ostan vitamiinini luonnollisina luontaistuotekaupoista ja suosin esim. Terranovaa, NORDIQ Nutritionia, Viridiania, Wild Nutritionia, Nordic Healthia ja Living Nutritionia. Apteekista ostan kotimaista sinkkisuihketta

Probioottien syöminen kannattaa aina. Tiesitkö, että jopa 80% vastustuskyvystämme sijaitsee suolistossamme? Siksi on tärkeää, että suolisto voi hyvin ja sen hyvinvointia on syytä buustata hieman, jos flunssa meinaa iskeä. Olen kirjoittanut uuden sukupolven probiooteista kattavasti täällä ja ruoassa olevista maitohappobakteereista ja prebiooteista täällä.

Jouduin juuri antibiottikuurille ja nappasin testiin Vivomixxin kehutut probiootit. Vivomixxin lisäksi olen todennut toimiksi Living Nutritionin Your Flora -sarjan elävät symbiootit, Terranova Probiotic Complexin sekä Viridianin Daily High Strenght -probioottikapselit

Flunssan torjunta

Propolis:

Propolaid Fensatiini – ostin tämän kerran vähän vahingossa etsiessäni ihan peruspropolista. En suosittele juuri tätä valmistetta, mutta makeuttamatonta puhdasta propolista kylläkin! Reformin kotimainen propolis-uute (hinta 7,95 €) on hyvä ja samaten Pesosen mehiläistarhojen propolis-uute (hinta 8,35 €)

 

Echinacea eli punahattu-uute:

A. Vogelin Echinacea-kurkkusuihke – Hinta 12,95 € Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Tämä on paras kaikista! Tutkimusten mukaan se ehkäisee flunssaa, sillä suihke muodostaa kurkkuun ja limakalvoille kalvon, joka estää flunssaviruksen kiinnittymisen soluun jos sen käytön aloittaa heti flunssan ensioireiden aikaan. Aluksi tätä voi käyttää käyttösuosituksiakin runsaammin. Olen monet kerrat saanut alkavan flunssan katoamaan Echinacea-kurkkusuihketta käyttämällä. Minä ja Nina ostetaan Krunan apteekki vuorotellen tyhjäksi kurkkusuihkeesta, ahhaha. 

A. Vogelin Echinaforce-tipat – Hinta 8,95 € Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Tipat on toinen vaihtoehto suihkeelle, nämä käyttöön jos lähiapteekista ei löydy kurkkusuihketta, joka on ainakin omaan makuun käytännöllisempi ja helpompi kuljettaa mukana. 

+ postauksen ekan kuvan A. Vogel Echinacea & mustaselja hot drink auttaa sekin kun on tulossa kipeäksi. Kuumaan veteen sekoitettava siirappi buustaa immuniteettiä ja helpottaa kipeää oloa. 

 

Nestemäinen sinkki:

FluAcute Zinc+ – kotimainen sinkkisuihke. Tätä saa sekä aniksen että mustaherukan makuisena, kuulemma mustaherukka on parempi, mutta olen jostain syystä aina valinnut aniksen makuisen. Hinta 19,30 € Apteekeissa

 

Immuniteettiä buustaavat yrtit: 

Arctic Warriorsin Mahti-shotti sisältää nokkosta ja väinönputkea, jotka buustaavat vastustuskykyä. 10 kappaleen paketissa (14,95 €) myytävät shotit imaistaan suoraan suuhun sellaisenaan – eivät ole suurinta herkkuani, mutta vastustuskyvyn takia mitä tahansa! Yrtit on uutettu kasviglyseroliin, eli shotti ei nosta verensokereita. Yrtit on suomalaisia! 

Terveyttä edistäviä valmisteita on tarjolla monenmoista. Luotan ainakin näihin brändeihin: Four Sigma Foods, Arctic Warriors, A. Vogel, Pukka. Jos ravintolisien, vitamiinien tai muiden luontaistuotteiden valinta mietityttää, kantsii suunnata liikkeeseen, jossa osataan auttaa ja valita just sulle sopivat tuotteet. Olen saanut hyviä neuvoja ja vinkkejä mm. PUR Hyvinvointikaupoista ja Ruohonjuuresta, mutta uskoisin että esim. Luontaistuntijoiden myymälöistä ja Life-ketjun liikkeistäkin löytyy asiantuntijoita. 

Höyryhengitys, Otrivin, apua flunssaan

Nenäsuihke:

Otrivin nenäsuihke on vakkarivaruste arjesta selviytymiseen flunssan iskiessä. Valkkaan aina tuon, jossa ei ole mitään mentholia, sillä ne kirvelevät silloin kun nenän limakalvot ovat niistämisestä hellänä. 

Nenäkannu kokemuksia

Nenäkannu:

En tajua miksi nenäkannun käyttö on muka niin itaraa – joka kerta kannutuksen jälkeen kuitenkin miettii, että miksi ei viitsi tehdä nenäonteloiden puhdistusta tämän avulla useammin. Helpottaa ihan hulluna tukkoista oloa! Kun jaksaa tehdä nenäkannulla puhdistuksen kaksi kertaa päivässä, vähenee niistäminenkin niin paljon, että nenänpielet eivät ehkä rohdu ihan pahimmalla mahdollisella tavalla. Jos rohtuvat, kurkkaa postauksen lopusta parhaat salvat pehmentämään karheaa ja punoittavaa ihoa. 

Jos haluat ostaa mieluummin kauniin nenäkannun, niin ainakin Ihohoitola Lupauksessa on myyty kauniita käsintehtyjä keraamisia nenäkannuja. 

Höyryhengitys

Höyryhengitys:

Kaada isoon kulhoon kiehuvaa vettä ja lisää joukkoon pari tippaa eteeristä eukalyptuksen öljyä. Se auttaa avaamaan hengitystiet. Sekoitan joskus tipan eukalyptus-öljyä johonkin paksuun voiteeseen, esim. Weledan Skin Foodiin, ja levitän sitä rintakehälle, jotta olisi helpompi hengittää. Rintakehälle voi levittää myös tiikeribalsamia, jossa on siinäkin eukalyptusta. 

Mulla on eukalyptuksen eteeristä öljyä sekä Nurmelta että Frantsilalta, joista jälkimmäistä myy myös jotkut Apteekit, siistiä. Frantsilalta löytyy myös flunssaöljy, jossa on eukalyptuksen lisäksi rosmariinia, piparminttua, laventelia, timjamia ja kanelia. 

Kotimaisen aromaterapeuttisiin tuotteisiin erikoistuneen Ulla Gracen Tea tree -spray sopii ulkoisesti kaulalle lievittämään kurkkukipua. Käytän tuotetta pääasiassa käsidesinä ja desinfiointiin ja olen kirjoittanut siitä tarkemmin täällä. Tea Tree -sprayta myy Luontaistuntijat ja Sokokset.  

Rohtuneet nenänpielet

Rohtuneelle nenälle: 

Nenä meinaa rohtua niistämisestä väkisinkin, vaan näiden salvojen avulla tilanne ei äidy mahdottomaksi. Kahinan Lip & Face Balm on näistä eksklusiivisin, moni vannoo Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balmin nimeen ja Sóleyn Grædir-salva on sekin tosi tehokas. Egyptian Magicin ihmevoide (josta olen kirjoittanut kattavammin täällä) sisältää mm. propolista ja mehiläisvahaa rauhoittamaan ihoa. Myös Weledan Skin Food toimii! 

Jos nenä kuivuu ja ärtyy niistämisestä ja nenäsuihkeista, saa apteekeista 100% seesamiöljyä (Ratiopharm), jota voi suihkaista nenään. 

Mitä syödä flunssassa

Kurkumiinilatte

Flunssapotilaan ruoka: 

Mulle tulee kipeänä hullu himo mausteiseen ja tuliseen ruokaan. Jos en jaksa kokata, tilaan Woltilla tai Foodoralla jotain supertulista nepalilaista. Välttelen maitotuotteita, sokeria ja viljaa, eli erilaiset keitot, puurot ja muhennokset ovat flunssapotilaana arvossa. 

Inkivääritee. Raasta tai pilko ohuita siivuja inkivääristä ja hauduta tai keitä muutamia minuutteja. Mitä pidempään haudutat, sitä tujakampaa. Inkivääritee (siivilöitynä) sopii myös appelsiini-, puolukka- ja ananasmehun kaveriksi, kannattaa testata. 

Tuorepuristettu mehu. C-vitamiinia appelsiineista ja tyrnistä, inkivääriä buustaamaan vastustuskykyä, tuoretta kurkumaa alentamaan tulehduksia jne. Smoothieisiin lisään talvikaudella Arctic Warriorsin Kerkkää (24,95 €), siinä on rutkasti C-vitamiinia ja se desinfioi kurkkua. 

Tuore valkosipuli ei ole mun suurinta herkkua sellaisenaan, mutta tuore valkosipuli menee hyvin alas esim. tekemällä guacamolea (voi syödä leivän päällä tai ruokien lisukkeena. Valkosipulia voi myös pilkkoa oliiviöljyn sekaan ja valkosipulioliiviöljyä voi laittaa esim. pizzan päälle. 

Sitruunavesi

Kurkumiinilatte Manuka-hunaja

Viridianin kurkumiinilatte saattaa auttaa kolottavaan fiilikseen. Viridianin kurkumiinilattessa on vakioitu määrä kurkuman vaikuttavia raaka-aineita, kurkuminoideja. Sekoitan tätä kaura- tai mantelimaitoon ja makeutan hunajalla. Joskus lisään myös vähän kookosöljyä täyteläisemmän maun saamiseksi. Hinta 19,90 € Luontaistuntijoilla.

Manuka-hunajaa ylistetään luonnon omana antibioottina, sillä sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Kaikilla hunajilla on jossain määrin antibakteerisia ominaisuuksia, mutta vain Manuka-hunaja on luokiteltu lääkinnälliseksi hunajaksi. Nappaan lusikallisen tai pari päivittäin kun flunssa iskee. Esimerkiksi PUR Hyvinvointikaupalla on hyvä manuka-valikoima

NORDIQ Nutrition Immune Complex

NORDIQ Nutritionin Immune Complex on myös hyvä boosti vastustuskyvylle. Immune Complexissa on mm. seljanmarjaa, oliivinlehteä, oreganoa, valkosipulia ja inkivääriä. Sopii käytettäväksi silloin, kun tuntuu että on tulossa kipeäksi ja myös nopeuttamaan flunssasta toipumista. 

Toipumista helpottavat:

Lue kirjaa. Hyviä lukuvinkkejä löydät täältä.

Netflix ja HBO Nordic pyörimään hyvällä omatunnolla – kipeänä ollessa on täysin sallittua ottaa sarjamaratooni tai pari. Mun sarjavinkkaukset löydät täältä. Villasukat jalkaan ja viltin alle! 

Lähettele ystäville ääniviestejä, etenkin jos et ole ehtinyt vastailla viimeaikoina whatsapp-viesteihin.

Kun Netflix ja HBO on koluttu läpi, kuuntele podcasteja. Omat suosikkini ovat Hilla ja Inari, Huorapuutarha, Omaa luokkaaSuomen suosituin podcast, Päivystävät dosentit, Tulevaisuus hanskassa ja Afterwork.

Lämmitettävä kauratyyny – ekaa kertaa toivon, että mulla olisi mikro, sillä tästä luksuksesta pääsen nauttimaan vain kotikotona. 

Lähteet: HSKauneus & Terveys, Biohakkerit, PUR,
* osa linkeistä affiliate-linkkejä & osa tuotteista saatu testiin blogin kautta

Lisää luettavaa

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

30926265637_b5cd675e1b_o.jpg

Yasuragi – japanilainen kylpylä Tukholmassa

Pehmeämpi ja joustavampi futon

Metsäkylvyssä

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Kauratyynyn voi lämmittää myös uunissa! Kestää tietty vähän kauemmin mutta onnistuu hyvin.
  t. mikrotonta elämää vuodesta 2003

  1. UUUU eikä, ja mä vaan naurahdin äidille kun se ehdotti samaa!!! Anteeksi äiti, olit (tietty) oikeessa :–D ok, eli voin sittenkin hankkia oman kauratyynyn. Kiitos Eeva!

 2. Haha oon varmaan poiminut tässä vuosien mittaan sulta ne parhaimmat vinkit kuinka karkottaa flunssa :D

  Nyt viimeksi kun olin ihan tosi kipeä, niin otin taas käyttöön nenäkannun ja en tajua miksi sen käyttö aina unohtuu! Vaikka se helpottaa oloa hurjana ja mun ei tarvinnut lähes yhtään niistää kun käytin sitä kolmesti päivässä, vaikka sitä ennen pari päivää niistänyt paketillisia nenäliinoja!

  Mutta juu. Vielä kun oppisi elämään niin, ettei sitä flunssaa saisi. Onkohan se mahdollista?

  1. Hhaa jes, ihan parasta :D Siis jep, en tajua mikä tossa nenäkannun käytössä muka on niin hankalaa?! Se helpottaa oloa niin paljon!

   Ja jep, oon miettinyt samaa – ei kai se oo mahdollista edes. Mutta perusjutuilla (uni, ruoka, liikunta) ja sit näillä vastustuskyvyn buustaamisilla on varmasti paljon merkitystä.